Den Bosch Cityguide: duurzaam shoppen en gezond eten

Den Bosch Cityguide- duurzaam shoppen en gezond eten

Mirjam Blanken

22 februari 2017


Den Bosch Cityguide: duurzaam shoppen en gezond eten

Bosschenaren staan bekend als echte Bourgondiërs. Genieten van het leven kun je wel aan deze Brabanders overlaten! Moest ik voor mijn geliefde healthy hotspots en hipster eetcafeetjes eerst nog uitwijken naar het noorden, inmiddels heeft ‘mijn stad’ ook een behoorlijke lijst aan dit soort fijne plekjes! Zo is duurzaam shoppen en gezond eten wat dichter bij huis ook mogelijk. I love ‘s Hertogenbosch! En dan is een Den Bosch Cityguide natuurlijk een must!

Vergeet de Bossche bol van Jan de Groot (of niet, doe eens gek…) en ga jezelf te buiten aan de lekkerste homemade chai van Oerwoud, shop voor duurzame mode en woonaccessoires bij Daily Poetry of geniet ‘s zomers van een lekkere lunch op het kleurrijke terras van Eetbar Dit. En na een dagje winkelen kun je bij Crème coffee and pastry terecht voor shared dining met homemade food. Maar er is zoveel meer! Puurgondisch, Kuyichi & friends, NomNom, Café Voltaire en restaurant Djoyn. Ze staan allemaal in deze Den Bosch cityguide. De keuze is reuze!

Brabant Celebrates Food

Op uitnodiging van Visit Brabant mocht ik vast voorproeven bij pop-up restaurant GAST van een exclusief diner bereid door twee Michelinsterren-chef Soenil Bahadoer. Dit diner was de kick-off voor Brabant Celebrates Food. Deze campagne nodigt Brabants bewoners en bezoekers uit voor een ontdekkingsreis naar Brabantse gezelligheid en onvergetelijke eetavonturen. En naast het eten, was de locatie ook onvergetelijk. In een recordtempo is de Mariakapel van het voormalig Groot Ziekengasthuis in Den Bosch getransformeerd in een bijzondere plek waar naast live cooking de komende maanden pop-up restaurant GAST haar plek heeft gevonden. Hier kun je alvast een kijkje nemen in de Brabant Celebrates Food agenda

1. Stadstuinwinkel en health café Oerwoud

Soms word ik ineens blij verrast door een fijn nieuw plekje in de stad. Aangezien ik in Zaltbommel woon, is Den Bosch toch wel mijn uitvalsbasis geworden. En hoe fijn is het dat stadstuinwinkel en health café Oerwoud hier is neergestreken! Even de stad in wordt voor mij nooit meer hetzelfde vrees ik. Founders Bregje en Larisa hebben beide veel gereisd door Azië en zelfs gewoond op Bali. Deze invloeden zie je bij Oerwoud duidelijk terug. Deze dames vallen in de categorie soulmates, slechts 3 maanden na hun eerste ontmoeting was Oerwoud al een feit!

Naast heerlijke salades kun je in het healthcafé ook terecht voor de lekkerste fairtrade organic koffie met wat lekkers erbij. Daarnaast serveren ze de beste organic smoothie’s en homemade chai latte’s. Alles is zelfgemaakt, biologisch, waar mogelijk zelfs biologische dynamisch, plantaardig en bereid zonder toegevoegde suikers.​ De huisgemaakte chai met verse kruiden en specerijen is een aanrader hoor!

Adres: Vughterstraat 84, Den Bosch

2. Daily Poetry

I’m in love! En stiekem ook best trots op ‘mijn stad’ Den Bosch. En natuurlijk de founders van deze groene hotspot: Britt en Sander. Wat mij betreft is Daily Poetry een must visit wanneer je Den Bosch bezoekt. Ruim een jaar geleden ‘ontdekte’ ik deze fijne hotspot al en kocht ik er mijn vintage salontafel. Want dat is Daily Poetry: naast kleding, accessoires, boeken en sieraden vind je hier ook spulletjes voor in huis, zoals vintage meubels, servies, kaarsen, fotolijstjes en kussens.

Daily Poetry is ontstaan vanuit een gevoel. Een gevoel van momenten die we iedere dag weer meemaken. Het gevoel dat genieten van de kleinste dingen misschien wel eens heel groots zou kunnen zijn. Het gevoel dat je huis echt als een thuis aanvoelt, omringd met spullen die betekenis voor je hebben. Het gevoel dat het belangrijk is om goed te zorgen voor alles om ons heen. Producten kopen die je kunt koesteren en om bewust van te genieten omdat ze écht poëtisch mooi kunnen zijn. Daily Poetry dus!

Adres: Vughterstraat 72, Den Bosch

3. Puurgondisch (gesloten)

Puurgondisch is een van mijn favoriete hotspots. En niet alleen omdat ze hier de taartjes van Sue Food verkopen. Eigenaresse Jennifer vond dat het wel tijd werd voor een 100% biologische en gezonde ontbijt- en lunchroom in ‘s Hertogenbosch. Wanneer je vanuit parkeergarage de Arena richting de binnenstad loopt kun je het kleurrijke pandje op de hoek van de Marktstraat niet missen. Op de kaart vind je onder andere een heerlijke vegan bonenburger, homemade bananenbrood, lekkere gezonde smoothies en juices. Mijn favoriet is de rijkelijk gevulde glutenvrije boekweitwrap. Heerlijk! Soms loop ik voor het shoppen even langs bij Puurgondisch om deze alvast te bestellen. Op de terugweg haal ik mijn bestelling op, uiteraard inclusief een lekker raw taartje als toetje.

En heb je intoleranties, allergieën of vind je iets gewoon niet zo lekker. Dat is bij Puurgondisch geen enkel probleem. In plaats van een broodje, kreeg ik een lekkere salade bij mijn bonenburger. Hier hebben ze echt verstand van voeding en weten jouw maaltijd in een handomdraai aan te passen zodat iedereen kan genieten van een gezonde en lekkere maaltijd. Vind ik leuk!

Adres: Marktstraat 23, Den Bosch

4. Crème coffee and pastry

In een van de leukste straatjes van Den Bosch vind je Crème coffee and pastry. Deze koffie slash lunchbar is een van die plekjes in Den Bosch waar je je meteen thuis voelt. Naast dit fijne huiskamergevoel wordt er bij Crème ook een lekker potje gekookt en gebakken. Alles wordt vers bereidt. Van het ontbijt tot het gebak, van de lunch tot het diner en van de sappen tot de smoothies. Ooit watertandend een menu gelezen? Ik wel…

Eigenaressen Thessa Boers en Eva Berends zijn trouwens al vriendinnen sinds groep 1 van de basisschool. En sinds 1 november 2016 staan deze ondernemende vriendinnen samen aan het roer van Crème. Hun missie? Het mooie concept van Crème voortzetten en laten groeien. Vandaar dat Crème nu ook 4 avonden open is voor een shared dining concept met good homemade food!

Adres: Snellestraat 47, Den Bosch

5. KUYICHI & Friends (gesloten)

Sinds vorig jaar december vind je de eerste brandstore van KUYICHI in Den Bosch! KUYICHI is begin 2016 overgenomen door Floortje Dessing en haar compagnons – Guido Keff en Peter Schuitema – van fair fashion winkel Nukuhiva in Utrecht. Fair fashion & Sustainable products: dat is waar KUYICHI & Friends voor staat. KUYICHI & Friends kiest bewust voor modelabels die produceren met respect voor mens en natuur. Hier vind je dan ook uitsluitend merken die fair en veelal ook duurzaam produceren.

In het prachtige monumentale pand aan de Kolperstraat vind je niet alleen het denim merk KUYICHI, maar ook duurzame merken zoals O My Bag, Miss Green, ArmedAngels (mijn favoriet!), Alchemist en Knowledge Cotton Apparel hebben hun plekje veroverd in de schappen van deze toffe winkel. Leuk weetje: de naam KUYICHI vindt zijn oorsprong in de allereerste spijkerbroeken die men liet maken van Tanguis, een organische katoen uit Peru. Kuyichi is in Peru de god van de regenboog.

Adres: Kolperstraat 23, Den Bosch

6. NomNom

De Snellestraat is een populair straatje! Want op de splitsing van de Postelstraat en de Snellestraat vind je NomNom. Je kunt hier terecht voor een heerlijke lunch of diner, maar ook een borreltje op het terras is ‘s zomers een aanrader. Lekker en gezond eten met producten van lokale leveranciers uit de buurt van Den Bosch staat hier voorop. En ik kan je vertellen, dat doen ze goed! De pompoen risotto is heerlijk, maar inmiddels is de kaart weer aangepast dus hoog tijd om NomNom weer eens te verblijden met mijn komst. En ook hier geldt: heb je een allergie, dieet of eet je vega of vegan? Helemaal geen probleem. Je ploft neer en binnen no time staat er een heerlijk bord eten voor je snufferd. Jan, de chefkok weet menigeen te verrassen. Wat denk je bijvoorbeeld van een vegetarische quinoa burger of de glutenvrije Mid-East salade met falafel?

Adres: Postelstraat 79, Den Bosch

Den Bosch Cityguide- duurzaam shoppen en gezond eten

7. Cafe Voltaire

Dit is typisch zo’n plekje waar ik vaak langs liep en dacht: “Hier moet ik ook eens een bakje koffie doen.”  Toen ik afgelopen zomer eindelijk neerplofte raakte ik in gesprek met de serveerder die mij blij verraste. Niet alleen met een heerlijk bakkie koffie, maar ook met zijn passie voor het ontwerpen van tassen. In dit gezellige huiskamercafé met een jaren ’50 inrichting geniet je van homemade taart met een magazine of krant binnen handbereik. Of speel gezellig een spelletje. En op donderdagvond? Dan is het tijd voor een heerlijk biologisch diner! Café Voltaire is gespecialiseerd in vegetarisch en biologische eten. En eet je glutenvrij of heb je een andere dieetwens? Dat is dus helemaal geen probleem. I like it a lot!

Adres: Stoofstraat 6, Den Bosch

8. Conceptstore KOEKWAUS

I love conceptstores! Toegeven: in de gemiddelde conceptstore is het verdomd lastig om met lege handen de deur weer uit te lopen. Kleding, planten, boeken, kaartjes, sieraden, woonaccessoires… Je vindt altijd wel iets leuks of bijzonders. En laat dat nu precies zijn waarom Marlou en Laura 3 jaar geleden zijn begonnen met KOEKWAUS. Deze 2 vrolijke zussen verkopen alles wat zij leuk vinden, waar ze vrolijk van worden en wat hun inspireert. En juist dit maakt KOEKWAUS zo leuk om even binnen te lopen. En wel zo fijn: er is ook een webshop!

KOEKWAUS betekent trouwens zoiets als gek of mafkees, maar dan met een knipoog. Marlou en Laura wilden een echte Brabantse naam en toen ze KOEKWAUS zagen wisten we meteen, dit is het!

Adres: Vughterstraat 107, Den Bosch

Den Bosch Cityguide: duurzaam shoppen en gezond eten

9. Eetbar Dit

Eetbar Dit is inmiddels een bekend begrip in Den Bosch. Je vindt Dit in de hippe Snellestraat, schuin tegenover Crème coffee and pastry. Na een eerste blik op de menukaart weet je dat je goed zit. De humor spat ervan af en het eten is ook nog eens lekker. Klinkt als een win-win situatie toch? Vegan? Geen probleem. Glutenvrij? Geen probleem. Of vind je iets gewoon heel erg vies? Ook geen probleem! De kok van Dit komt even langs en gaat voor jou aan de slag. Overigens is het de moeite waard om een kijkje te nemen in de piepkleine keuken van deze kok. Je vraagt je af hoe hij het voor elkaar krijgt om ‘s zomers met een terras vol en binnen met de benen buiten zoveel lekkers op tafel te zetten.

Naast het fijne terras is de inrichting bij Eetbar Dit ook gewoon lekker hip. Check vooral de leuke grapjes die je verspreid door de eetbar vindt. En het maakt niet uit of je hier komt voor een bakje koffie, een heerlijk ontbijtje of gewoon om een middagje te flexwerken, het is altijd heerlijk vertoeven. En niet geheel onbelangrijk: de muziek is hier altijd goed!

Adres: Snellestraat 24-26, Den Bosch

Den Bosch Cityguide- duurzaam shoppen en gezond eten

10. The Yoghurt Barn

Hipsters opgelet! Op een steenworp afstand van de markt vind je in Den Bosch tegenwoordig ook een vestiging van de Yoghurt Barn. En ik durf te wedden dat deze locatie de mooiste is van Nederland. Maar ik ben dan ook een beetje bevooroordeeld gezien mijn voorliefde voor Den Bosch. Ondanks dat ik geen zuivel eet of drink kan ik hier toch terecht voor mijn portie yoghurt. Bij Yoghurt Barn verkopen ze namelijk ook kokosyoghurt. Met toppings! De Acai Barn Bowl is zalig kan ik je vertellen. En ook hier ga ik standaard voor een heerlijk glutenvrij taartje of plak homemade bananenbrood. Wist je dat je bij Yoghurt Barn ook kunt genieten van een havermout ontbijtje?

En in het kader van ‘een background story is altijd leuk’ vroeg ik me af hoe de Yoghurt Barn nu eigenlijk ontstaan is. En hoe leuk is dit? Founders Wouter en Esther kwamen eind 2011 na hun vakantie in Spanje thuis met een goed idee. Want als frozen yoghurt in Spanje zo goed werkt en wij Nederlanders de meeste zuivel ter wereld eten: waarom heeft dan niemand eerder yoghurt buitenshuis gebracht? Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 10 vestigingen. En ik weet uit betrouwbare bron dat Nijmegen binnenkort volgt. Altijd leuk om te horen zo’n inspirerend succesverhaal!

Adres: Orthenstraat 5-7, Den Bosch

11. Zoetelief

Mijn favoriete hotspot in De Korte Putstraat mag natuurlijk niet ontbreken. Hier kun je na een ochtendje shoppen op het terras neerstrijken en genieten van een gezonde salade, vegetarische risotto of frittata. Voor mij een ideaal plekje als mijn partner in crime wel geniet van een hamburger. Op de menukaart staan namelijk veel gezondere keuzes en vega-gerechten. Wat denk je van een Thaise kokossoep of een zoete aardappel pannenkoek? In het weekend kun je trouwens ‘s ochtends genieten van een heerlijk ontbijtje. Op de ontbijtkaart vind je onder andere biologische yoghurt, sandwich met avocado en gepocheerd ei en mijn favoriete ontbijtje: roereieren met gerookte zalm!

Korte Putstraat 10, ‘s Hertogenbosch

12. DJOYN

Djoyn is het enige restaurant in Den Bosch met het Green Key Goud keurmerk. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zuinig omgaan met water, het gebruik van spaarlampen, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en in het geval van Djoyn is het interieur voor een groot deel gemaakt van hergebruikte materialen en hebben ze bewust gekozen voor duurzame apparatuur. Niet voor niets staat de D in Djoyn voor duurzaam!

Daarnaast laten de founders Antoine Kapteijns en Dick Beltman zien dat duurzaam, biologisch en fairtrade eten helemaal niet heel duur hoeft te zijn. Hun idealen? Duurzame horeca de gewoonste zaak van de wereld laten worden en gasten in een gemoedelijke sfeer betaalbaar laten genieten van gerechten die vers worden bereid met duurzame en biologische producten. De risottokoek met bospaddenstoelen, Parmezaan schuim en een salade met nootjes is een aanrader!

Adres: Orthenstraat 55, Den Bosch

Den Bosch Cityguide: duurzaam shoppen en gezond eten

13. Fifty Fifty

Den Bosch Cityguide: duurzaam shoppen en gezond eten

Fifty Fifty is de eerste gezonde take away van Den Bosch en het kleine broertje van Nom Nom. Fifty Fifty staat voor 50% healthy en 50% guilty pleasures. Half gezond, half lekker dus! Je kunt bij Fifty Fifty terecht voor ontbijt, lunch en early dinner. Wat staat er op het menu? Soft shell taco’s (o.a. Falafel, Goat Cheese, Chicken Cha Sieuw & Braised Beef), overnight oats (Carrot Oats, Mango Oats, Choco Peanut butter Oats & Cheesecake Oats), vers fruit, sweets (dadelballen, fudge, haverkoeken, brownie, notenkoek, banenbrood), een dirty milkshake (aardbei, mini marshmallows, discodip), smoothies, sapjes, Boca koffie, Yogi tea & more.

Glutenvrij is er ook bij! De taco’s zijn zonder taco te bestellen, als salade dus. Wat is nog meer glutenvrij? De dadelballen en het bananenbrood.

Adres: Snellestraat 54, Den Bosch

14. The Duke Boutique Hotel

The Duke Boutique Hotel in het Brabantse Den Bosch is met recht een hotspot te noemen. Gehuisvest in een gerenoveerd voormalig postkantoor bevindt zich dit luxe 4 sterren hotel met 17 kamers. De kamers in The Duke onderscheiden zich in hippe comfort rooms van 24 m2 tot meerdere suites van wel 65 m2 met een industriële stijl. De kamers zijn voorzien van een heerlijk custom made boxspringbed, grote inloop regendouche, biologische minibar en tv met Netflix functie. Need I say more?

Ook fijn: geen gezeul met je eigen verantwoorde shampootjes en bodylotion. Bij The Duke is voldoende natuurlijke cosmetica beschikbaar zonder parabenen, siliconen, geen toegevoegde kleurstoffen en sls. Bovendien is de hele verzorgingslijn van The Duke dierproefvrij.

Adres: Kerkstraat 69, Den Bosch

15. Little Duke Hotel

The Duke Boutique heeft sinds kort ook een klein broertje: Little Duke Hotel. Little Duke hotel is een drie sterrenhotel op toplocatie tegenover het station. Iedere kamer heeft een Smeg Koelkast met een heerlijke reep Tony er in, gratis netflix en een luxe boxxspringbed. Bij The Little Duke check je zelf in op een iPad en is alles geautomatiseerd. Het hotel is gelegen in een oude stalhouderij, waarvanuit vroeger de koetsen vertrokken voor speciale gelegenheden. In Little Duke Hotel zijn veel ‘knipogen’ te vinden naar deze geschiedenis.
Nog een andere tip: Onder Little Duke Hotel zit CoffeeLab, een nieuwe koffiezaak waar onze gasten ook ontbijten en werken overdag. CoffeeLab is een verlengstuk van Little Duke en onze gasten kunnen daar ook hun koffers stallen als ze nog de stad in gaan.
Adres: Stationsweg 33, Den Bosch

Go places!

Deze cityguide wordt dit jaar vast nog uitgebreid met nieuwe ontdekkingen. Zo staan Nescio en Bistro B nog hoog op het lijstje om een keertje te gaan eten. Heb jij nog een tip voor een hotspot die in dit rijtje thuishoort? Laat het dan vooral even weten. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Else

    H Mirjam
    Gisteren een dagje Den Bosch met deze pagina als leidraad om Glutenvrij te kunnen lunchen en voor taartjes bij de thee Deze blog is nog niet zo oud ( februari zag ik ) maar heeft al een update nodig ! Puurgondisch bestaat al niet meer hier zit nu een chocolade oliebollen tent Helaas
    Bagels & Beans heeft nieuwe locatie met meer ruimte gesmuld van hun broodjes en heerlijke plantaardige Chai Latte
    Ik ga gauw je andere tips ook bekijken
    Hgrt Else

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Klopt! Puurgondisch heeft maar een kort leven gehad in Den Bosch. Erg jammer! De nieuwe locatie van Bagels & Beans had ik nog niet gespot. Wat fijn dat je de tijd neemt om dit te melden. Thanks! Liefs Mirjam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This