Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

voldoende vitamines

Mirjam Blanken

14 juni 2019


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Vitamines (en mineralen) zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Deze zogeheten micronutriënten hebben elk een specifieke functie en zorgen ervoor dat processen in je lichaam goed verlopen. Denk hierbij aan een goed werkend immuunsysteem, het op peil houden van je energie, het regelen van de vochtbalans, de productie van hormonen en een goede werking van zenuwen en spieren. 

En nu komt: vitamines en moet je uit voeding halen, omdat ons lichaam het grootste deel niet zelf (of niet goed genoeg) kan produceren. Sterker nog, je kunt slechts 2 vitamines zelf aanmaken. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht en kleine hoeveelheden vitamine K maak je zelf aan in je darmen. That’s it. 

voldoende vitamines

Wist je dat vitamines ontdekt zijn rond 1906? Het woord vitamines komt van de Latijnse woorden ‘vita’ (leven) en ‘amine’ (stikstof-bevattende verbinding). Later kwam men erachter dat niet alle vitamines stikstof bevatten, maar het woord vitamines was toen al bekend.

Gezond eten en drinken

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Wanneer heb ik extra vitamines nodig?

Soms lukt het niet om gezond en gevarieerd te eten. Je bent druk, moe of hebt even geen zin om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ook zijn er bepaalde bevolkingsgroepen of situaties waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines.

  • Door bodemverarming, moderne landbouwmethodes (zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen), het langer bewaren van voeding, het voorverpakken van voeding en de manier van bereiden bevat onze voeding minder voedingsstoffen dan vroeger. Zo kun je zelfs wanneer je zoveel mogelijk gevarieerd en onbewerkt eet minder voedingsstoffen binnenkrijgen dan je denkt.
  • Je gaat er vanuit dat jouw voedsel vers is, maar is dat wel zo? Zo wordt fruit zoals bananen om logistieke redenen vaak onrijp geplukt. Niet zo handig, aangezien veel voedingsstoffen (zoals vitamine C) pas in significante hoeveelheden worden geproduceerd bij het rijpen van het fruit.
  • Een eenzijdig voedingspatroon is meestal de belangrijkste oorzaak van een voedingspatroon.
  • Vitamine D haal je voor een klein deel uit voeding, maar de belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Door je in de zomermaanden altijd in te smeren met zonnebrandcrème maakt je lichaam nauwelijks vitamine D aan. Komt nog bij dat dat we veel binnen zitten en de zonkracht in de wintermaanden niet voldoende is om ons van de nodige vitamine D te voorzien.
  • Vrouwen die zwanger zijn hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D, vitamine A en vitamine B11 (foliumzuur). Ook is het voor zwangere vrouwen belangrijk om voldoende van het omega 3 vetzuur DHA binnen te krijgen.
  • Vegetariërs of veganisten moeten letten op voldoende inname van vitamine B12 en vitamine D.
  • Een verhoogde behoefte zoals bij herstel na ziekte of wanneer er veel sprake is van stress. Rokers hebben meer risico op een tekort aan vitamine C en drink je vaak alcohol? Dan heb je een verhoogd risico op een tekort aan vitamine A en B12.

In bovenstaande situaties kunnen voedingssupplementen ter aanvulling van je dagelijkse voeding helpen. In deze supplementen zitten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen. Er zijn voedingssupplementen met maar 1 vitamine of mineraal, maar ook met een combinatie zoals bijvoorbeeld multivitamines en een vitamine B-complex.

Welke vitamines zijn er?

Vitamines zijn in te delen in 4 vetoplosbare vitamines en 9 wateroplosbare vitamines. In totaal zijn er dus 13 stoffen die de naam vitamine hebben. Vetoplosbare vitamines vind je voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen worden opgeslagen in het lichaam (met name in de lever en vetweefsel).

Wateroplosbare vitamines zitten juist in het vocht van voedingsmiddelen. Ons lichaam kan deze vitamines niet goed opslaan (vitamine B12 uitgezonderd) en een eventueel overschot aan deze vitamines verlaat je lichaam dan ook via de urine, je plast deze dus uit. 

Vetoplosbare vitamines

Vitamine A: nodig voor een goede werking van de ogen, ondersteunt het immuunsysteem en is van belang voor een gezonde huid, haar en nagels.

Je vindt vitamine A in vlees, vis, melkproducten, eieren, roomboter, groene bladgroente en wortelen.

  • Vitamine D: nodig voor een goede calciumopname, ondersteunt een goede werking van spieren en het immuunsysteem en is daarnaast belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

Je vindt vitamine D in kleine hoeveelheden in vette vis, vlees, eieren en roomboter.

  • Vitamine E: werkt als antioxidant en beschermt op deze manier lichaamscellen tegen oxidatie, daarnaast speelt deze vitamine ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. Ook draagt vitamine D bij aan een goed functionerend immuunsysteem.

Je vindt vitamine E in zonnebloemolie, roomboter graanproducten, noten, zaden, groente en fruit.

  • Vitamine K: nodig voor een goede bloedstolling en aanmaak van botten.

Je vindt vitamine K in groene bladgroente, kwark, kaas, vlees en eieren.

Wateroplosbare vitamines

  • Vitamine B1 (thiamine): nodig voor de energieproductie van het lichaam en een goede werking van het zenuwstelsel en prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier.

Je vindt vitamine B1 in graanproducten, aardappelen, brood, vlees, groente en melkproducten.

  • Vitamine B2 (riboflavine): nodig voor de energieproductie van het lichaam, de afbraak van vetzuren en ondersteunt een goede celfunctie.

 Je vindt vitamine B2 in melkproducten, vlees, groente en fruit, aardappelen en graanproducten.

  • Vitamine B3 (niacine): nodig voor de energieproductie van het lichaam en van belang in de vetstofwisseling.

Je vindt vitamine B3 in vlees, vis, groente, aardappelen en graanproducten.

  • Vitamine B5 (pantotheenzuur): heeft een essentiële functie bij de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten.

Je vindt vitamine B5 in vlees, eieren, volkoren producten, peulvruchten, melkproducten en groente en fruit.

  • Vitamine B6 (pyridoxine): belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, stimuleert de opname van vitamine B12, speelt een belangrijke rol bij de vorming van veel hormonen en is belangrijk voor met name de eiwitstofwisseling (opbouw en afbraak van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten).

Je vindt vitamine B6 in vlees, vis, eieren, noten, aardappelen, graanproducten, groente en peulvruchten.

  • Vitamine B8 (biotine): regulering van de glucose- en vetstofwisseling en is nodig om energie uit eten vrij te maken.

Je vindt vitamine B8 in eieren en noten en pinda’s.

  • Vitamine B11 (foliumzuur): nodig voor een goede celdeling.

Je vindt vitamine B11 in groene groente, volkorenproducten en vlees.

  • Vitamine B12 (cobalamine): nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en aanmaak van rode bloedcellen.

Je vindt vitamine B12 in vlees, vis, eieren en melkproducten.

  • Vitamine C (ascorbinezuur): werkt als antioxidant en is van belang voor de vorming van collageen, ondersteunt de opname van ijzer uit voeding en ondersteunt een goed werkend immuunsysteem.

Je vindt vitamine C in groente en fruit, aardappelen, paprika, citrusfruit, kiwi’s, aardbeien en bessen.

Health is wealth!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

Last van brandend maagzuur? Bye, bye Rennies!

Last van brandend maagzuur? Bye, bye Rennies!

Weet je eigenlijk wel zeker dat je een teveel aan maagzuur hebt? Brandend maagzuur is namelijk het terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm, waardoor je een brandend gevoel achter je borstbeen of keel ervaart.
Maagzuurremmers remmen de productie van maagzuur en geven hierdoor tijdelijk verlichting. Gevalletje: klinkt als een oplossing, maar is het niet. Het probleem bij zuurbranden is namelijk bijna nooit te veel maagzuur, maar juist een tekort aan maagzuur.

Feit of fabel: kun je in één dag 2 kilo aankomen?

Feit of fabel: kun je in één dag 2 kilo aankomen?

Gevalletje ‘been there, done that’. Oftewel: oeps, nu heb ik per ongeluk toch die hele reep chocolade naar binnen gewerkt. Een snelle check op het etiket zegt je vervolgens dat je met die reep Tony’s van 180 gram bijna 1000 kcal hebt binnen gekregen. Oeps! En om het geheel nog wat kracht bij te zetten en in het kader van ‘nu ik toch bezig ben’ eet je vervolgens ‘s avonds ook maar meteen die aangebroken zak chips op. Herkenbaar die (vr)eetbuien? Je voelt vervolgens opgeblazen, 2 kilo zwaarder en ook nog een schuldig. Maar kun je eigenlijk wel in één dag 2 kilo aankomen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This