Hoe gezond is lijnzaad?
Lijnzaad wordt ook wel vlaszaad genoemd en is, zoals de naam al doet vermoeden, het zaad van de vlasplant. Wist je trouwens dat dit ook de plant is waar linnen van wordt gemaakt? Lijnzaadjes hebben trouwens een nootachtige en ietwat bittere smaak. Maar hoe gezond is lijnzaad nu eigenlijk?
Lijnzaad is onder andere rijk aan ALA, oftewel alfa-linoleenzuur en dit is een essentieel omega 3-vetzuur. Simpelweg betekent essentieel in dit verhaal dat je het moet eten, je lichaam maakt namelijk zelf geen omega 3-vetzuren aan. Alfa-linoleenzuur wordt in een gezond lichaam omgezet naar de nog belangrijkere omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze essentiële vetzuren zijn ontstekingsremmend en zijn onder andere belangrijk voor het goed blijven functioneren van hart en bloedvaten. But there’s more!
Regel nummer 1: koop altijd heel lijnzaad
Tegenwoordig vind je lijnzaad bijna op iedere hoek van de straat. En dat is fijn! Want hoe klein deze zaadjes ook zijn, ze kunnen jouw gezondheid een flinke boost geven. Wil je profiteren van deze gezondheidsvoordelen dan is het handig om lijnzaad eerst te malen. Op deze manier werken lijnzaad niet alleen bevorderend op je stoelgang, maar kun je ook de gezonde voedingsstoffen uit de lijnzaad opnemen.
Tip van de dag: koop altijd heel lijnzaad! Aangezien lijnzaad veel onverzadigde vetzuren bevat oxideert gebroken lijnzaad snel bij blootstelling aan zuurstof en licht. En dit betekent dat jouw zakje gebroken lijnzaad uit de supermarkt eigenlijk ‘bedorven’ is. En dit kun je simpelweg aan de buitenkant niet zien.
Het beste wat je dus kunt doen is heel lijnzaad kopen en deze thuis in een elektrisch koffiemolentje fijnmalen. Heb je toch wat fijngemalen lijnzaad over? Dan kun je deze het best in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Lijnzaad voor een soepele stoelgang
Naast al die fijne gezonde vetzuren wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Onze darmen worden door vezelrijke voeding zoals lijnzaad geprikkeld om te bewegen. Daarnaast bevat lijnzaad ook slijmvormende stoffen.
Deze stoffen stimuleren de peristaltiek in de darm en helpen hierdoor je spijsvertering een handje mee. Het gladde slijm zorgt er namelijk voor dat voedsel en ontlasting makkelijker door de darmen glijden. Door deze slijmvorming worden ook afvalstoffen makkelijker uitgescheiden en heeft lijnzaad dus ook een reinigende werking op de darm.
Heb je last van obstipatie, oftewel verstopping? Naast voldoende vezels uit groente, fruit, zilvervliesrijst, havermout en vijgen kun je je vezelinname ook verhogen met lijnzaad. Gebruik 2-3 keer per dag een eetlepel lijnzaad en drink hierbij een glas water. Zorg er gedurende dag ook voor dat je voldoende water drinkt, zo’n 1.5 tot 2 liter water in totaal.
Hoe kun je lijnzaad gebruiken?
- Een handje gebroken lijnzaad door je smoothie, havermoutpap, yoghurt of over je salade is een goed idee.
- Bewaar eventuele leftovers in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Maak jij je havermout of smoothie van te voren klaar? Voeg de lijnzaad dan pas vlak voor het eten toe. Tenzij je van dikke smoothies of havermoutpap houdt.
- Ik verwerk lijnzaad ook in koekjes, cakejes en homemade lijnzaadcrackers. Je verliest dan wel wat gezondheidsvoordelen tijdens het bakken. Just so you know!
- Naast lijnzaad kun je ook kiezen voor lijnzaadolie. Deze plantaardige olie kun je beter niet verhitten. Maar een scheutje lijnzaadolie door je bakje yoghurt, over je salade of door je smoothie is een goed idee.
- Tip van de dag: zorg ervoor dat je voldoende water drinkt wanneer je lijnzaad gebruikt.
Good to know: gebruik lijnzaad met mate
Voordat je losgaat op lijnzaad is het goed om te weten dat dagelijks grote hoeveelheden lijnzaad nuttigen geen goed idee is. Gebruik lijnzaad dus met mate en eet maximaal tussen de 15 en (hooguit) 40 gram lijnzaad per dag. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen die in het lichaam (weliswaar in kleine hoeveelheden) worden omgezet naar de giftige stof cyanide. Een te hoge dosis cyanide kan ademhalingsproblemen geven en een hartstilstand veroorzaken. Maar wanneer je geen grote hoeveelheden lijnzaad nuttigt is er geen reden tot paniek. And remember: variatie in je voeding is de sleutel tot succes!
Health is wealth!
Liefs Mirjam
0 reacties