Duurzame quinoa van Nederlandse bodem!

Quinoa van Nederlandse bodem!

Mirjam Blanken

20 juni 2017


KIEN-WAA of KIE-NOO-WAA?

Hoe je quinoa uitspreekt maakt natuurlijk helemaal niets uit. Want dit gezonde pseudo-graan is weer helemaal terug van weggeweest. En ik was niet de enige die tijdens de quinoa hype achter haar oren krabde… In korte tijd werd dit glutenvrije graan enorm populair. Het gevolg? Niet alleen verdubbelde de prijs van een pakje quinoa, maar ook zorgde de grote vraag voor dubieuze praktijken waarbij veel quinoa boeren overstapten van biologische teelt naar conventionele teelt. Gezond of niet, wat mij betreft waren de foodmiles die deze quinoa af moest leggen om in de Nederlandse supermarkten te belanden pas dubieus.

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en hebben ze in Wageningen niet stil gezeten en is quinoa van Nederlandse bodem een feit! Hoe dit precies kan en waarom quinoa zo bijzonder is vroeg ik aan de oerhollandse quinoa teler Gerjan Enthoven. Lees je mee?

Quinoa van Nederlandse bodem!

Tell me more!

Wat is quinoa eigenlijk? 

Quinoa is een pseudo-graan, familie van spinazie en melganzevoet (een in NL en Europa veel voorkomend kruid) en een gewas wat bijzonder is omdat het zowel op zeenivo als op 4km hoogte kan groeien en zouttolerant is. De zaden van de plant zijn zeer voedingsrijk en worden al meer dan 5.000 jaar gebruikt als voedsel in Zuid-Amerika.

Quinoa van Nederlandse bodem?

Hoe is het mogelijk dat quinoa in Nederland überhaupt geteeld kan worden? Het groeit oorspronkelijk in het warme gebieden toch?

Quinoa is van oudsher een belangrijk gewas in de Andesregio waar juist een gematigd klimaat is. Wageningen Universiteit heeft rassen geselecteerd en middels klassieke veredeling gekruist, waardoor er nu rassen beschikbaar zijn die prima gedijen in Nederland. Zo maakt quinoa eigenlijk dezelfde ontwikkeling door als gewassen en voedingsbronnen zoals de aardappel (ook afkomstig uit Zuid-Amerika/Andes) en mais (Midden-Amerika) al langer geleden deden.

Duurzaam geteelde quinoa

De quinoa van Lola Quinoa wordt duurzaam geteeld. Wat houdt dit precies in?

Quinoa wordt in rotatie met andere gewassen geteeld en zorgt voor extra afwisseling in het bouwplan van de akkerbouwer, dus voor meer biodiversiteit. Door quinoa niet vaker dan 1 keer per 3-4 jaar op hetzelfde perceel te telen komt dat de gezondheid van bodem en gewas ten goede. Daarnaast is quinoa een echt rustgewas, het verbetert de bodemstructuur en zorgt voor meer organische stof doordat de wortels en stro op het land achterblijven. Bij de teelt van quinoa in Nederland worden daarnaast geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, onkruid wordt onder andere bestreden door mechanische okruidbestrijding (schoffelen).

De weg naar jouw bord…

Lola staat voor ‘low lands’ en is quinoa van Nederlandse bodem! Met een passie voor gezonde en lokale voeding is het ons gelukt om dit super gezonde zaadje, dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, ook op onze eigen bodem te laten groeien. Onze telers krijgen een eerlijke prijs betaald en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Met Lola Quinoa kan je met een goed gevoel genieten van een lekker Hollands product!

Hoe groeit quinoa eigenlijk? En hoe wordt het verwerkt? Of beter gezegd: welke weg legt het zaadje af tot het uiteindelijke product in de winkel?

  1. Eerst zorgen we ervoor dat de bodem geschikt is om te zaaien.
  2. Quinoa wordt gezaaid in maart-april in de volle grond en kiemt binnen 7-14 dagen tot een plantje.
  3. Eind mei komt het gewas in bloei waarna de vorming van de zaden plaats vindt.
  4. Het gewas wordt oogstrijp rond augustus, begin september en is dan ongeveer 1,5-2 meter hoog afhankelijk van ras en (weer)omstandigheden.
  5. Dan wordt het geoogst met een combine die een grondige schoonmaak heeft ondergaan om contaminatie met graanresten te voorkomen.
  6. Daarna wordt de quinoa naar een drogerij en opslag gebracht waar de quinoa zover nodig wordt nagedroogd om een lang houdbaar product te krijgen.
  7. Vervolgens wordt het ruwe oogstprodukt gereinigd van plantendeeltjes en eventuele onkruidzaden in een glutenvrije fabriek.
  8. Na een periode van opslag worden de quinoazaden vervolgens geleverd (eventueel met tussenkomst van een speciale verpakkingslijn) naar klanten van Dutch Quinoa Group.
  9. Op deze wijze komt Dutch Quinoa bijvoorbeeld onder het merk Lola Quinoa bij de Albert Hein, Deen of Sligro in de schappen.

En dan maak jij er vervolgens deze quinoa salade met kip of quinoa chocolade pudding mee!

Something special

Wat is er zo bijzonder aan de quinoa van Lola Quinoa?

  • de quinoa is van Nederlandse bodem
  • de quinoa is niet bitter en kan dus zonder voorspoelen in de pan
  • guinoa is glutenvrij
  • quinoa bevat alle essentiële aminozuren en is rijk aan ijzer
  • quinoa is een bron van hoge kwaliteit eiwit en is rijk aan magnesium
  • quinoa is rijk aan vitaminen, mineralen en vezels
  • quinoa heeft een lage glycemische index (in tegenstelling tot aardappelen, pasta en rijst)
  • quinoa is rijk aan foliumzuur

Enjoy!

Ik dook de keuken in en maakte deze heerlijke quinoa pudding met de quinoa van Lola Quinoa. Wat is jouw favoriete recept met quinoa?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Dutch Quinoa Group. Lees hier mijn disclaimer.

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Vivianne

    interessante ontwikkeling en leuk artikel. dank je wel

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This