Welke amandelmelk is het gezondst?

Welke amandelmelk is het gezondst?

Mirjam Blanken

23 november 2016


koken & tafelen algemeen

Welke amandelmelk is het gezondst?

Welke amandelmelk is het gezondst? Deze vraag krijg ik geregeld in mijn mailbox. Tijd om hier eens antwoord op te geven. Amandelmelk is plantaardige melk, net als sojamelk, havermelk, kokosmelk en rijstemelk. Ze worden vaak in de categorie koemelkvervanger geschaard, maar dit is slechts deels waar. Als je op zoek bent naar een vervanger voor melk qua voedingswaarde dan is plantaardige melk geen optie. Het is gewoonweg een compleet ander product en zelfs de soorten plantaardige melk verschillen onderling. Logisch ook natuurlijk! Hoe kun je havermout nu met amandelen vergelijken? Het maakt niet uit of je vegan bent, vanwege je gezondheid zuivel of lactose mijdt of gewoonweg meer variatie aan wilt brengen in je eetpatroon: plantaardige melk is inmiddels niet meer weg te denken uit de supermarkt!

Rooibos latte met amandelmelk

Welke amandelmelk is het gezondst?

Plantaardige melk kun je in bepaalde recepten echter prima als vervanger van melk inzetten. Havermoutontbijtjes met amandelmelk, havermout pannenkoekjes met havermelk, peanut butter smoothies met amandelmelk of romige bietensoep met kokosmelk.

De amandelmelk test

Ik kocht bij Albert Heijn 4 pakken amandelmelk. Nu is de keuze reuze, dus ik heb meteen maar gekozen voor de ongezoete variant. Zoeten gebeurt immers vaak in het recept. Overigens verkoopt Aldi tegenwoordig ook eigen merk amandelmelk. Eco Mill verkoopt ook amandelmelk, maar deze is dan weer een stuk lastiger te verkrijgen en deze is bovendien gezoet met maltodextrine. Deze heb ik dus niet meegenomen in de test. Een aantal van deze merken zijn ook te koop bij biologische supermarkten en andere reguliere supermarkten. De reden dat ik voor deze test de amandelmelk bij Appie heb gekocht is simpel: iedereen heeft wel een Albert Heijn in de buurt. En verkoopt jouw AH geen amandelmelk? Dan heb je meestal wel de mogelijkheid om deze online te bestellen. Geen verkooppraatje of gesponsord bericht in dit geval dus. Just to be sure!

1. Alpro amandelmelk

Welke amandelmelk is het gezondst?

Welke amandelmelk is het gezondst?

Ingrediënten: Water, amandel (2,3%), tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellangom), emulgator (zonnebloemlecithine), vitaminen (B2, B12, E, D2).

Prijs 2,29 euro

Zoals je kunt zien heeft deze amandelmelk van Alpro behoorlijk wat toevoegingen. De basis van amandelmelk is natuurlijk water met amandelen. In deze amandelmelk vind je de emulgator zonnebloemlecithine. Zonnebloemlecithine is een synthetisch vet dat aan tal van kant-en-klaar producten wordt toegevoegd als emulgator. Tricalciumfosfaat valt je misschien ook op. Dit anti-klontermiddels staat ook wel bekend als E341. In hoge concentraties kan het gebruik van tricalciumfosfaat leiden tot een calciumtekort. Opvallend bij deze variant is de hoeveelheid calorieën per 100 ml. Zoals jullie weten vind ik calorieën tellen minder belangrijk, maar deze variant bevat slechts 13 kcal per 100 ml. De overige amandelmelk bevat tussen de 27 en 36 kcal. Hoe dit kan? Deze amandelmelk bevat nog minder amandelen en veel water…

+ Van nature glutenvrij.
+ Bevat toegevoegde vitaminen, handig voor veganisten.

– Niet biologisch.
– Bevat slechts 2,3% geroosterde amandelen.
– Bevat verdikkingsmiddelen.
– Bevat tricalciumfosfaat (E341), dit wordt gebruikt als anti-klontermiddel.
– Bevat zonnebloemlecithine (E471), dit is een bewerkt product dat wordt ingezet als emulgator.
– Bevat toegevoegde vitaminen en mineralen, is dit wel echt nodig?

Een verdikkingsmiddel is in de voedingsmiddelenindustrie een ingrediënt dat water kan binden en daarmee het eindproduct dikker maakt. Voorbeelden van verdikkingsmiddelen zijn johannesbroodpitmeel, agar agar, pectine, xanthaangom, guarpitmeel en rijstzetmeel. 

2. Almond Dream

Welke amandelmelk is het gezondst?

Welke amandelmelk is het gezondst?

Ingrediënten: Water, dextrose, amandelen (2,5%), rijstzetmeel, calciumcarbonaat, verdikkingsmiddel (gellangom), zeezout, vitaminen (E, D2, B12), emulgator (zonnebloemlecithine).

Prijs 2,05

Zo zie je maar! Etiketten lezen blijft een dingetje. Deze amandelmelk bevat namelijk dextrose. En dit is toch echt een zoetmiddel. Deze amandelmelk bevat ook de emulgator zonnebloemlecithine. Maar nieuw is rijstzetmeel en calciumcarbonaat. Rijstzetmeel en calciumcarbonaat zorgen ervoor dat de amandelmelk dikker en romiger wordt en bovendien witter van kleur. De toegevoegde vitamines zijn per 100 milliliter amandelmelk zo’n 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

+ Vrij van gluten, inclusief glutenvrij logo.
+ Bevat toegevoegde vitaminen, handig voor veganisten.
+ Er wordt gebruik gemaakt van Europese amandelen.

– Niet biologisch.
– Bevat toegevoegde suikers.
– Bevat slechts 2,5% amandelen.
– Bevat zonnebloemlecithine (E471), dit is een bewerkt product dat wordt ingezet als emulgator.
– Bevat rijstzetmeel dat ervoor zorgt dat de melk dikker en witter van kleur wordt.
– Bevat het verdikkingsmiddel gellangom (E418).
– Bevat de natuurlijke witte kleurstof calciumcarbonaat (E170).
– Bevat toegevoegde vitaminen en mineralen, is dit wel echt nodig?

Gellangom is een polysacharide dat geproduceerd wordt uit zetmeel door bacteriële fermentatie met behulp van de bacterie Pseudomonas elodea. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator.

3. Provamel amandelmelk

Welke amandelmelk is het gezondst?

Welke amandelmelk is het gezondst?

Ingrediënten: Water, Europese amandel (6,5%), zeezout. 

Prijs 2,99

Deze amandelmelk is weliswaar de duurste, maar ook de enige in dit rijtje die biologisch is. Wat meteen opvalt is de korte ingrediëntenlijst en het gehalte aan amandelen. In deze amandelmelk zit namelijk 6.5% amandelen.

+ Biologisch!
+ Slechts 3 ingrediënten: water, amandelen en zeezout.
+ Er wordt gebruik gemaakt van Europese amandelen.
+ Bevat 6,5% geroosterde amandelen.
+ Van nature glutenvrij.
+ CO2 neutraal productieproces

– De duurste amandelmelk in het schap.

4. Albert Heijn amandelmelk

Welke amandelmelk is het gezondst?

Welke amandelmelk is het gezondst?

Ingrediënten: Water, amandel (2%), calciumcarbonaat, verdikkingsmiddel (guarpitmeel, E418), emulgator (lecithine), zout.

Prijs 1,49

Deze amandelmelk komt als goedkoopste uit de bus, maar niet als de beste koop vrees ik. E418 is hetzelfde als gellangom. Dit wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Ook vind je in deze amandelmelk calciumcarbonaat, oftewel E170. Dit zorgt er onder andere voor dat jouw amandelmelk een mooi wit kleurtje heeft.

+ De goedkoopste amandelmelk in het schap.
+ Vrij van gluten.

– Bevat slechts 2% geroosterde amandelen.
– Bevat lecithine, dit is een bewerkt product dat wordt ingezet als emulgator.
– Niet biologisch.
– Bevat het verdikkingsmiddel guarpitmeel (E412) en gellangom (E418)
– Bevat de natuurlijke witte kleurstof calciumcarbonaat (E170).

Guarpitmeel (E412) wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en wordt gewonnen uit de zaden van de guarplant, een struik die vooral gekweekt wordt in Pakistan en Indië. Dit E-nummer wordt vaak gebruikt in kwark, kant-en-klare-sauzen en roomijs. Een hoge dosering kan leiden tot winderigheid en een opgeblazen gevoel, mede omdat guarpitmeel voor driekwart uit voedingsvezel bestaat.

De winnaar!

Met stip op 1 staat wat mij betreft Provamel. Naast dat deze amandelmelk biologisch is, bevat deze plantaardige melk slechts 3 ingrediënten. De andere merken hebben minimaal 8 ingrediënten. Deze producten zijn dus een stuk meer bewerkt. Of beter gezegd: Provamel is de meest pure amandelmelk! Naast de nodige emulgatoren en verdikkingsmiddelen zie je ook steeds meer de trend ontstaan van toegevoegde vitaminen en mineralen. Wat mij betreft een volstrekt onnodige bewerking. Wanneer je als vegan door het leven gaat, is dit bovendien misleidend. Je moet wel heel veel amandelmelk drinken wil je aan je dagelijkse hoeveelheid komen. Het enige nadeel van deze winnaar? De prijs. Natuurlijk is biologisch sowieso wat duurder, maar vergeleken met de goedkoopste ben je toch twee keer zo duur uit. En voor zover ik kon ontdekken is Provamel ook het enige merk met een CO2 neutraal productieproces!

Om het nog een beetje lastiger te maken wil ik er wel bij vermelden dat Provamel onderdeel is van Alpro Foods. In 2009 werd dit bedrijf verkocht aan de White Wave Foods groep van de Amerikaanse multinational Dean Foods. Dit bedrijf heeft verschillende merken dranken en producten van dierlijke- en plantaardige herkomst. De meeste daarvan zijn overigens niet biologisch. Wil je hier meer over lezen? In dit artikel vind je alle informatie. Met als aanvulling dat er ook geluiden rondgaan dat Danone eind dit jaar dit bedrijf weer overneemt.

Psst…Zelf maken blijft natuurlijk de beste keus!  Zelf amandelmelk maken is easy peasy!

Enjoy!

Welke amandelmelk is jouw favoriet? Ga jij voor homemade amandelmelk of kant-en-klaar? En hoe belangrijk vind jij de smaak?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

BewarenBewaren


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

10 Reacties

 1. Josella

  De amandelmelk van provamel is nu een euro goedkoper bij de Ekonoom!

  Antwoord
 2. Simonette

  Zo jammer dat Provamel de smaak van de amandelmelk zogenaamd verbeterd heeft. De nieuwe versie heeft ipv 6,5 maar 5% amandelen en bevat nu ook stabilisator (gellan gom). Fijn zo’n ‘verbetering’.

  Antwoord
 3. Jessyca

  Beste Mirjam,
  Zou je ook eens je mening willen geven/de etiketten willen uitleggen van de amandelmelk van de Aldi en de Plus?
  Groetjes,
  Jessyca

  Antwoord
 4. Tess

  Zo jammer dat Provamel de ingrediënten veranderd heeft. Inderdaad 1,5% minder amandel en ze hebben cellan gom toegevoegd. Ik kan daar niet tegen dus nu valt deze melk ook af. Bummer 🙁

  Antwoord
 5. Yasmina

  Zou je eens willen kijken naar de verse versies in de koeling bij bijvoorbeeld Albert Heijn?
  Deze winkel is voor vele goed toegankelijk.

  Ik gebruikte AH Amandelmelk ongezoet. Helaas.

  Antwoord
 6. Brenda

  Hai!

  Ik mis die van Zonnatura in dit rijtje…

  Groetjes Brenda

  Antwoord
 7. Abigael

  Ik neem zelf altijd ongebrande amandelmelk van Alpro. Deze is ook ongezoet maar heeft een minder ‘nat-karton-smaak’ doordat de amandelen ongebrand in de drank verwerkt worden.

  Antwoord
 8. Fleur

  Wat fijn zon duidelijke vergelijking! Ik heb vorige week amandelmelk geprobeerd in de veronderstelling dat dit een betere keus dan melk zou zijn.
  Ik heb nu toch liever pure melk(ook veel lekkerder in mijn koffie) dan amandelmelk.
  Dankjewel! Ik blijf je zeker volgen!

  Antwoord
 9. Hester

  Net een pak AH amandelmelk geprobeerd (van een health freak vriendin). Gadverdamme wat een gore bende. Dit heeft werkelijk niets met amandelen te maken : 97% is water (zie etiket) en het smaakt naar gemalen karton.

  En de statements op het pak zijn helemaal om te kotsen : zachte drank met de smaak van…(zo misleidend) of…rijk aan vitamines en calcium (ja duhhh later toegevoegd).

  Het enige positieve is de Co2 impact, die zal een stuk beter zijn dan van melk. Maar samengevat : niet kopen, of zo de vuilnisbak in gooien!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This