Review: Big Magic van Elizabeth Gilbert

Review: Big Magic van Elizabeth Gilbert

Mirjam Blanken

16 januari 2018


Big Magic: de kunst van creatief leven

Waarschijnlijk ken je Elizabeth Gilbert wel van haar mega-bestseller Eten Bidden Beminnen, verfilmd met Julia Roberts. Ook Eat.Pure.Love is fan, niet voor niks kreeg dit blog haar naam met een knipoog naar het boek. Voor veel fans waren het boek en de film zo inspirerend vanwege de mix van spiritualiteit, genieten van ‘la dolce vita’ en het thema jezelf terugvinden. Gewapend met haar kenmerkende humor en rauwe eerlijkheid schreef Elizabeth Gilbert het boek van haar leven. Tenminste, tot voor kort. Want met Big Magic heeft ze haar best gedaan om in de buurt te komen. Het concept? Vanuit je hart je creativiteit volgen, of dat nu is als schrijver, schilder of gewoon terwijl je aan het koken, breien of instagrammen bent.

Ben jij creatief?

Er hangt zo’n stigma rond het woord creativiteit. Veel mensen denken dat creatief zijn alleen is voorbehouden aan artiesten of mensen die heel goed kunnen tekenen. Ik herken dat zeker in mijn omgeving. ‘Nee hoor, ik ben echt niet creatief’, zegt mijn ultra-inspirerende vriendin regelmatig. Vriendin 2 voelt zich ook maar gewoontjes: ‘ja we zijn maar Nederlandse kaaskoppen toch?’ zegt ze. Jammer is het wel dat dit Calimero-complex ervoor zorgt dat we bepaalde wensen of dromen niet laten uitkomen. In Italië wordt de gemiddelde broodbakker al gezien als een kunstenaar, hier werd er tot voor kort nog een beetje neergekeken op de ‘creatieve’ medemens. Ik merk echter dat dit aan het veranderen is. De eenmansbedrijfjes schieten uit de grond, ZZP’ers brengen de oude ambachten weer terug. De één kweekt oesterzwammen op koffiedik, de ander trimt honden als crea uitlaatklep, weer een ander start een mini-bibliotheek om met bewoners uit de straat of wijk boeken te ruilen.

Start small, think big!

Wat Elizabeth Gilbert met Big Magic duidelijk wil maken: je hoeft helemaal geen studie op de kunstacademie gedaan te hebben om iets creatiefs te doen met je leven. Dat heeft zij zelf ook niet gedaan en voilà, toch een paar bestsellers! Als jij zin hebt om taarten te bakken, dan moet je dat toch gewoon doen? Of als jij blij wordt van voorlezen voor kinderen of ouderen, wat let je? Creatief leven is voor haar: naar buiten treden met de schatten die er in jou verborgen liggen. En ja hoor, die zitten er echt in iedereen. Soms zijn ze even wat lastig te vinden en moet je ze naar boven halen, bijvoorbeeld door je te herinneren wat je in je kindertijd het liefst deed. De vraag waar het om draait is: heb je de moed om naar buiten te treden met je kwaliteiten, je talent? Wanneer je gedreven wordt door nieuwsgierigheid in plaats van angst, dan gaat de energie stromen.

Volg je hart

Een mooi voorbeeld van creatief leven gaat over Elizabeths vriendin Susan, die op haar veertigste weer aan kunstschaatsen is gaan doen. ‘Als kind had ze aan wedstrijden meegedaan en het altijd ontzettend leuk gevonden, maar als puber was ze ermee opgehouden omdat ze niet genoeg talent had om wedstrijden te rijden. Toen werd ze veertig en voelde zich lusteloos, rusteloos en saai. Ze stelde zichzelf de vraag wanneer ze zich voor het laatst echt licht, vrolijk en ja, creatief in haar vel had gevoeld. Tot haar grote verbazing besefte ze dat dat tientallen jaren geleden was. En dus volgde ze haar nieuwsgierigheid.’ Ondanks dat Gilberts vriendin zich in het begin extreem ongemakkelijk voelde tussen al die jonge meisjes op het ijs, ging ze toch. Drie ochtenden in de week stond ze voor dag en dauw op om te gaan schaatsen. Ze genoot er nog meer van dan vroeger. Ze had niet meer het gevoel dat ze geleefd werd door de omstandigheden, maar dat zij zelf iets maakte van zichzelf. Daar hoef je helemaal geen pretenties voor te hebben, je hoeft geen dure studie te gaan doen, je baan op te zeggen of je huis te verkopen. Creatief leven kun je gewoon doen, als je maar de keuze maakt om de stap te zetten.

Angst als kracht

Elizabeth Gilbert is nu een gevierd schrijfster, maar benadrukt in haar boek Big Magic dat ook zij van ver moest komen voordat ze ongegeneerd voor haar passie durfde te gaan. Zelf was ze een doodsbang en hypergevoelig kind, dat het zelfs in haar broek deed van volstrekt onschuldige dingen als auto’s, speeltuinen, bordspellen, en ja, Sesamstraat! Het liefst kroop ze onder een steen. Gelukkig had ze een moeder die niet meeging in haar spel van zwakte en die haar gewoon alles liet doen. Zo rond haar puberteit kwam ze er uiteindelijk zelf achter dat het niet veel opschoot om het over haar beperkingen te hebben. Met positiviteit kom je veel verder! Dat zegt niet dat ze adviseert om je angst dan maar te negeren. Integendeel, je hebt een beetje angst nodig om te overleven. Moed tonen betekent dat je iets doet dat je eng vindt. Maar als het goed voelt, waarom zou je het dan niet doen?

Spiritueel of nuchter?

Heb je inspiratie of een innerlijke kracht die je meevoert, dan is dat mooi meegenomen, zegt Elizabeth Gilbert. Als je spiritueel bent aangelegd en voelt dat jouw hobby of passie de beste manier is om een bepaalde schoonheid en transcendentie in je leven tot uiting te brengen, mooi. Maar zelf is ze zo nuchter om te weten dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn dat je jezelf zo hebt verdoofd dat je helemaal niet meer weet wat je leuk vindt. Ook zij heeft vaak eenzaam voortgeploeterd terwijl er helemaal niks creatiefs naar boven kwam. Wat doe je dan, als zelfs je kleine teen geen hint geeft? Blijf proberen, is het advies van Elizabeth, en dan, wanneer je het ‘t minst verwacht, valt alles op zijn plaats. Dat kan zijn in de vorm van een nieuwe baan waar je niet meer naar op zoek was, of een toevallige workshop op een zaterdagmiddag, waarin je plotseling merkt dat je kickboksen heel leuk vindt (dat laatste overkwam mij recent).

Vertrouw op jezelf

De grote tip van mevrouw Gilbert is: heb vertrouwen in je talent, welk talent dat ook is, en uiteindelijk zal je slagen. Als je stopt met geloven in jezelf, dan gebeurt er sowieso niks. De creatieve opmars van ‘makers’ is gaande. Dus wil je dansen, kefir of kombucha maken, piano spelen, verhalen vertellen, een ontdekkingsreis maken; ga vooral je gang! Oh ja, enneh, vraag je zeker niet af of je wel goed of origineel genoeg bent. Natuurlijk zou je willen dat je goed bent in alles wat je doet, maar als je er zelf plezier aan beleeft, wie kan je dat dan afnemen? Speel, heb plezier, geniet! Elizabeth zelf krijgt trouwens jeuk van het woord ‘passie’. Het idee dat je alleen maar je passie hoeft te volgen en dat alles dan goed komt, is volgens haar bullshit. Als je geen passie voelt, ga dan in gedachten terug naar je kindertijd en ben nieuwsgierig. Ga onderzoeken wat je leuk vindt en wat werkt. Zo groeit je vertrouwen als je met kleine stapje vooruit gaat.

Hokjesgeest

Wat ik zelf een mooie passage vond, is het gedeelte waarin ze beschrijft dat je heus niet in de wieg bent gelegd om één ding te doen. Die vreselijke hokjesgeest is ook al zo’n manco van de vorige eeuw. Je bent misschien juf, of administratief medewerkster, of kok, maar dan zegt dat toch niet dat je dan geen totaal verschillende hobby erbij mag nemen? Ik zelf werd jaren geleden al aangenaam verrast door de verhalen uit het tijdschrift Flow, waar mensen spraken over hun uiteenlopende interesses. Dit is de 21e eeuw, waarom zou je niet 2, 3 of 4 verschillende baantjes mogen hebben? En kan jou het schelen als ze ook nog eens niet in hetzelfde hokje passen? Dus als je advocaat bent en je wilt ook je eigen etherische olie op de markt brengen, ga vooral je gang. Werk je in de zorg met mensen en wil je daarnaast een codetaal leren om te programmeren, be my guest!

Met dit boek plaatst Elizabeth Gilbert alle cliché zelfhulpboeken in de hoek: Big Magic is een heerlijke nuchtere kijk op leven vanuit je hart. Met veel humor geschreven en een inspiratie voor iedereen die wel eens op een kruispunt heeft gestaan en gedacht heeft dat het anders kan. Het antwoord is: gewoon doen!

Liefs Annemarie

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This