Glutenvrije poffertjes met kaneel
Het glutenvrije recept voor deze oerhollandse lekkernij mag natuurlijk niet ontbreken op Eat.Pure.Love. Wist je dat poffertjes in het originele recept ook voor een deel gemaakt worden met boekweitmeel? Om glutenvrije poffertjes met kaneel te kunnen maken heb ik dus niet eens zo veel hoeven sleutelen aan het originele recept! Haver is van nature glutenvrij, maar komt bij de verwerking in de fabriek vaak in contact met gluten. Door deze kruisbesmetting is haver vaak niet meer glutenvrij. Wil je 100% glutenvrije poffertjes? Koop dan havermout of havervlokken met het glutenvrij logo en maal deze in een keukenmachine tot meel.
Roomboter is niet eng!
Poffertjes zelf zijn natuurlijk al lekker, maar ik upgrade mijn poffertjes graag met een flinke klont roomboter. En zo eng is roomboter niet hoor. Sterker nog, de juiste vetten dagelijks toevoegen aan je voeding is juist erg gezond. Roomboter is door de komst van plantaardige ‘kunstboter’ zoals margarine en halvarine langzaam op de achtergrond verdwenen. Roomboter bevat zo’n 80% vet, waarvan meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Deze verzadigde vetzuren deden (en doen) het imago van roomboter geen goed. Maar wist je dat deze ‘enge’ verzadigde vetzuren wel degelijk een functie hebben? Een van die belangrijke functies is een goedwerkend zenuwstelsel! Roomboter bevat echter ook zogeheten korte keten vetzuren zoals boterzuur en caprylzuur. Deze vetzuren maken boter licht verteerbaar. Bovendien bevat dit natuurproduct vitamine A, een klein deel vitamine D en vitamine E.
In het kader van goed, beter, best kies ik het liefst voor biologische grasboter. Deze roomboter wordt gemaakt van melk van biologische koeien. Naast het feit dat deze vorm van melk produceren veel diervriendelijker is, is het ook nog eens gezonder. De koeien worden namelijk gevoerd met gras, waardoor deze boter van nature meer voedingsstoffen bevat in de juiste verhouding. Zo ondersteunt vitamine K2 in biologische grasboter de werking van vitamine A en D.
Wat heb je nodig?
voor ongeveer 50 poffertjes
75 gr boekweitmeel
75 gr (glutenvrije) havermeel
200 ml plantaardige melk
2 eieren
1 el ahornsiroop
1 tl kaneel
snuf zout
1 tl wijnsteenbakpoeder
kokosolie om in te bakken
gietijzeren poffertjespan
spuitfles
Zo ga je te werk
- Maal de glutenvrije havermout tot meel in je keukenmachine.
- Voeg hieraan het boekweitmeel, een theelepel kaneel, een snuf zout en de bakpoeder toe. Mix dit goed door elkaar.
- Kluts de eieren in een mengkom. Doe de melk en de ahornsiroop erbij en meng nog even goed door.
- Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng dit goed tot een mooi egaal beslag.
- Verhit de poffertjespan, zodat de pan goed heet is. Smeer de kuiltjes vervolgens in met kokosolie of roomboter.
- Zet het vuur wat lager en vul de kuiltjes met beslag. Ik gebruik hiervoor een spuitfles.
- Bak de poffertjes aan beide kanten goudbruin. Omkeren gaat het makkelijkst met een vork.
Ik bakte een flink berg poffertjes met dit recept. In de koelkast kun je de poffertjes prima een dag of 2 bewaren. Ik had in ieder geval een heerlijk ontbijtje de volgende dag!
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze glutenvrije poffertjes te maken? Ik ben benieuwd wat je van deze poffertjes vindt!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties