Glutenvrije schnitzel van bloemkool
Ik ben op dreef hoor! Op de een of andere manier blijft bloemkool mij achtervolgen. Na het geslaagde recept voor een hele geroosterde bloemkool uit de oven, besloot ik vandaag een glutenvrije schnitzel van bloemkool te maken. Totaal geen idee hoe ik dit recept anders moet noemen. Bloemkool schijven vind ik namelijk niet echt aantrekkelijk klinken… Mocht iemand een suggestie hebben, dan hoor ik het graag!
Overigens vraag ik me af of andere mensen dat ook hebben: ik kan dus echt dagen en soms weken achter elkaar heel veel zin hebben in hetzelfde eten. En dan ineens ben ik het zat en schakel ik over naar iets anders. Voor wie het nog niet doorheeft, ik zit dus in mijn bloemkoolperiode. Helemaal niet erg, het levert in ieder geval heerlijke recepten met bloemkool op. Mijn volgende project wordt een groenteburger met bloemkool. Nu al zin in!
Wat heb je nodig?
voor 4 personen
een biologische bloemkool, in 4 schijven gesneden
2 geklutste eieren of hummus
een schaaltje (glutenvrije) bloem of boekweitmeel
een schaaltje (glutenvrij) fijne havermout of quinoavlokken*
peper en zout naar smaak
2 tl garam masala
1 tl komijnpoeder
olijfolie om in te bakken
*Ik wilde voor dit recept quinoavlokken gebruiken. Helaas heeft Albert Heijn Zaltbommel deze niet standaard in het assortiment. Online bestellen kan wel, maar geduld en Mirjam gaat deze week niet echt op. Bovendien zijn quinoavlokken behoorlijk aan de prijs. Havermout is dan een stuk voordeliger!
koekenpan
Zo ga je te werk
- Verwijder de bladeren en het dikke gedeelte van de bloemkool. De stronk is trouwens eetbaar, maar dan moet je de stronk even schillen met een dunschiller. De schil van de stronk is namelijk nogal taai en vezelig.
- Spoel de bloemkool onder kraan nog even goed af.
- Snijd de bloemkool vervolgens in plakken van ongeveer 2 centimeter. Begin vanuit het midden. Je ontkomt er niet aan dat er stronkjes bloemkool afvallen. Deze kun je gewoon lekker meebakken natuurlijk. Of gebruik ze in een ander lekker recept met bloemkool!
- Stoom of kook de bloemkool ongeveer 5 minuutjes voor.
- Zet de schaaltjes met (glutenvrije) bloem, (glutenvrije) havermout en geklutst ei klaar.
- Voeg aan het boekweitmeel wat peper en zout, de garam masala en de komijnpoeder toe. Ik heb aan de havermout ook nog wat peper en zout toegevoegd, anders zijn deze vega burgers van bloemkool wat flauw.
- Haal de schijven voorzichtig aan beide kanten (in deze volgorde) door de bloem, de geklutste eieren en de havermout.
- Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de bloemkoolschnitzels aan beide kanten in een paar minuten goudbruin. Alles in 1 keer in de pan bakken gaat trouwens niet lukken. Bak de schnitzels liever één voor één. Omdraaien gaat het best met een spatel.
Leftovers bewaar je prima een dag in de koelkast. De volgende dag bak je de bloemkoolschnitzel gewoon oven op in een koekenpan.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om dit recept voor glutenvrije schnitzel te maken? Laat je creaties zijn op Instagram en Facebook en tag @eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Lieve Mirjam,
Ik volg je op de voet en wat een heerlijke recepten toch weer!
Kom je volgende keer gezellig Quinoavlokken bij mij halen? ik heb ze wel standaard in het assortiment!
Ik ga ze snel proberen!!!
Lieve groet,
Annemiek
Salt Organic
Biogische winkel Zaltbommel
Hi Annemieke,
Jaaaa! Ik ga deze week aan de slag met gepaneerde kip. Tot snel!
Liefs Mirjam