Mangochutney

mangochutney

Mirjam Blanken

17 februari 2016


Deze mangochutney is een heuse smaakmaker in de Indiase keuken. Bovendien bevat deze chutney geen conserveringsmiddelen. Om de simpele reden dat je deze verse chutney binnen een paar dagen op eet. Een chutney is een puree van vruchten. In dit geval mango’s. Hieraan worden verschillende kruiden en specerijen toegevoegd als smaakmaker. Denk hierbij aan gember, knoflook, koriander, komijn, cayennepeper en kruidnagel.

Mangochutney wordt traditioneel gegeten bij gegrilde kip en curry’s. Het heeft een zoetzure, scherpe smaak. Ik gebruik de mangochutney in dit recept als Indiase dip bij de linzenballetjes.

mangochutney

De mango’s die ik in dit recept gebruik zijn onrijpe, groene mango’s. Deze zijn wat zuurder van smaak en dus perfect voor een mangochutney.

Wat heb je nodig?

2 harde mango’s
1 sjalotje
3 el ghee of kokosolie
2 el verse, geraspte (of fijngesneden) gember
2 tl kerriepoeder
1 tl pimentpoeder
1 mespuntje kruidnagelpoeder
1/2 tl garam masala
peper en zout
optioneel: kokosbloesemsuiker

blender of staafmixer

Zo ga je te werk

  1. Schil de mango’s en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  2. Hak het sjalotje fijn en fruit deze in een pan met de ghee (of kokosolie).
  3. Voeg vervolgens de gember en het pimentpoeder toe. Doe hierna de kerriepoeder en de kruidnagelpoeder erbij.
  4. Voeg een flinke scheut water toe.
  5. Voeg vervolgens de stukjes mango toe.
  6. Laat dit zachtjes sudderen tot de mango’s zacht zijn.
  7. Breng op smaak met de garam masala, peper en zout en eventueel wat kokosbloesemsuiker*.
  8. Pureer de helft van de mangochutney in de blender (of met de staafmixer).
  9. Roer alles weer door elkaar. Op deze manier heb je een fijne mangochutney met een bite.

*Te zuur? Voeg naar smaak wat honing of kokosbloesemsuiker toe.

Enjoy!


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This