Suikervrije & glutenvrije pepernoten

Mirjam Blanken

9 oktober 2013


Eind augustus liggen ze alweer in de winkel: pepernoten, liefst met een flinke laag chocolade. Bij de aanblik ervan gaan sommige kinderen al stuiteren. En dan hebben ze nog niet eens hun suikervoorraad aangevuld 😉 Tijd voor een gezonde variatie op deze lekkernij. Makkelijk te maken en ook nog eens heel leuk om samen met de kids te doen op een regenachtige woensdagmiddag!

Wat heb je nodig?

200 gram amandelmeel
snufje Himalayazout
2 el biologische speculaaskruiden*
1/2 el kaneel
2 el honing
1 el amandelmelk
1 ei
snufje vanillepoeder
snufje korianderpoeder
snufje kardemom

Optioneel nog wat pure chcocolade met minimaal 72% cacao. Het rooster van de oven bedek je met aluminiumfolie of bakpapier. Zo bakken de pepernoten aan de onderkant niet aan.

* Ik heb de speculaaskruiden van Piramide gebruikt. Hier zit kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, zoethout en anijs in.

Hoe maak je ze?

Doe het amandelmeel samen met de speculaaskruiden, kaneel, vanillepoeder, korianderpoeder en kardemom in een kom. Voeg een snufje zout toe. Goed mengen tot er geen klontjes meer in zitten. Maak een kuiltje in het midden. Meng het ei met de melk en de honing. Giet dit mengsel in het kuiltje.

Roer vervolgens vanuit het midden de ingrediënten goed door elkaar, totdat je een stevig deeg krijgt.

Rol dunne worsten van het deeg ter grootte van een pepernoot. Snijd dit in stukje van ongeveer 1 cm. Zo krijg je mooie pepernoten van gelijke grootte. Draai de stukjes tot een balletje. Druk ze iets plat en leg ze op het rooster.

Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven (175 graden) in ongeveer 15 minuten gaar.

pepernoten

Enjoy!

Inspiratie voor dit recept heb ik gehaald uit het boek Oersterk koken van Richard de Leth.


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. puursuzanne

    Mmmmm ze lijken me heerlijk. Ik ga dit recept zeker onthouden voor tijdens de sinterklaasintocht.

    Groetjes,
    Suznane

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This