Vegan gehaktbrood van Lisa goes vegan

Vegan gehaktbrood van Lisa goes vegan

Mirjam Blanken

17 juni 2017


Vegan gehaktbrood van Lisa goes vegan

De goedlachse Lisa Stel kennen we natuurlijk al een tijdje van haar gelijknamige blog Lisa goes vegan. Hier deelt zij trouwens niet alleen heerlijke vegan recepten en hotspots, maar schrijft ze ook inspirerende en persoonlijke artikelen die je behoorlijk aan het denken zetten. Zoals deze: Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen? Haar boek is al even uit, maar dat mag de pret niet drukken. De recepten in dit vegan kookboek zijn easy peasy te maken en aan de foto’s te zien, ook erg lekker! Zoals het recept voor vegan gehaktbrood. Die overigens ook perfect is om je restjes groente op te maken.

De proef op de som

En nu ik de glutenvrije pasta van Grand’Italia heb ontdekt staat er hier weer geregeld een Italiaanse maaltijd op tafel. In plaats van een stokbroodje maakte ik dit weekend dit Amerikaanse meatloaf, maar dan vegan style! Met onder andere quinoa en bonen, dus met die eiwitten zit het wel goed. En heb je wat gehaktbrood over? Snijd deze dan in kleine blokjes en serveer ze bij de borrel.

De review van Lisa goes vegan lees je hier!

Wat heb je nodig?

Voor 1 vegan gehaktbrood, 12 plakken

200 gr quinoa
250 gr tomatenpassata
200 gr wortels
200 gr zwarte bonen (of kikkererwten)
100 gr paddestoelen
2 uien
6 augurkenplakken
3 el (glutenvrije) havermout
3 knoflooktenen
3 takjes verse tijm
2 el fijngehakte, verse peterselie

Voor het glazuur

5 el tomatenpassata
3 el ongezoete appelmoes
2 el balsamicoazijn
1 el ahornsiroop
takjes tijm voor de garnering

Vegan gehaktbrood van Lisa goes vegan

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven vast voor op 175 graden.
  2. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ris de tijm van de takjes en snijd de ui, wortels, paddenstoelen en knoflook in stukken. Bak deze samen 4 minuten in een koekenpan. Spoel de zwarte bonen af met koud water en laat goed uitlekken. Mix vervolgens alles in je keukenmachine en voeg de havermout en plakken augurk toe.
  3. Houd je van een bite? Mix dan niet te lang. Liever een egaal brood? Mix dan iets langer. Voeg vervolgens de tomatenpassata toe en meng goed. Proef het mengsel en voeg eventueel nog wat extra kruiden toe.
  4. Bekleed een bakvorm met een vel bakpapier en stort het mengsel hierin. Bak jouw vegan meatloaf in zo’n 45 minuten goudbruin.
  5. Mix voor het glazuur de tomatenpassata, appelmoes, balsamicoazijn en ahornsiroop in een kommetje.
  6. Haal het brood uit de oven en laat goed afkoelen. Zo komt het vegan gehaktbrood nog meer op smaak. Smeer het glazuur erover en garneer met verse tijm. Snijd het brood in plakken en serveer als vegan bijgerecht bij een salade, pasta of geroosterde aardappeltjes.

Het meatloaf is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen per plakje kan natuurlijk ook!

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

6 Reacties

  1. Jo's Daughter

    Wat een ontzettend leuk recept lijkt me dit!!! Die ga ik zeker eens proberen 😀

    Antwoord
  2. Jo's Daughter

    Op welke oven temperatuur word hij gebakken?? Kan het in het recept niet terug vinden.

    Antwoord
  3. koen rens

    beste Lisa, zeer benieuwd hoe dit gehaktbrood tot binding komt. zou het kunnen dat enkele cruciale ingrediënten om die binding te bekomen niet vermeld werden in het recept ? bedankt om dit na te kijken .

    Antwoord
  4. Jeannette

    Ik heb het net in de oven gedaan, maar ook ik kon de oventemperatuur niet vinden. Ik neem de gok en heb hem er nu in staan op 175 graden. Ben erg benieuwd. Lijkt me heerlijk. Nog even geduld, dan is ie klaar 🙂

    Antwoord
  5. Jeroen

    Heb het net geprobeerd, en zoals Koen hierboven ook al vermeld: het komt inderdaad niet tot binding. Het is overigens wel superlekker, maar er lijkt dus inderdaad een ingredient te missen. Misschien kan er ook nog met de verhouding quinoa-havermout gespeeld worden om een steviger substantie te krijgen. Ik heb het recept precies gevolgd en na 45 minuten in de oven en het blik omkeren was het toch wel enigszins een teleurstelling: in plaats van de verwachte vaste vorm was het een soort van aardappelpuree-achtige smurrie die zich over de opdienschaal verspreidde.

    Maar nogmaals: wel lekker!

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hi Jeroen! Het recept is van Lisa van Lisa goes vegan. Ik zou haar even een mailtje sturen 😉
      Liefs Mirjam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This