Easy peasy vegetarische bietenburger met geitenkaas

vegetarische bietenburger

Mirjam Blanken

9 oktober 2018


Easy peasy vegetarische bietenburger met geitenkaas

Rode biet een saaie piet onder de groente? No way! Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van bietjes klaarmaken. Gelukkig komt Love Beets to the rescue, zodat dagenlang met rode vingers rondlopen mij bespaard blijft. De bietjes van Love Beets zijn biologisch, Oerhollands en je raadt het al: kant-en-klaar. Komt nog bij dat de bietjes in lekkere varianten komen. Zo zijn deze gemarineerde bietjes verkrijgbaar in drie verschillende varianten: Balsamico, Honing & Gember en Milde Azijn. De knolletjes worden vroeger geoogst en zijn hierdoor niet alleen kleiner en iets zachter, maar ook zoeter van smaak. Voor mijn vegetarische bietenburger heb ik de milde azijn bietjes gebruikt. En ik kan je vertellen: this is good!

De komende weken staat bij Love Beets self-love en self-care centraal. Daarom trap ik deze campagne met de toepasselijke naam ‘BIETje liefde voor jezelf’ af met een lekker recept. But there’s more! En daarom lees je deze week op Eat.Pure.Love een fijn artikel over self-care. En wil je lekker up-to-date- blijven? Volg dan op social media de hashtag #bietjeliefdevoorjezelf. Enjoy!

Bietjes zijn heus comfortfood!

Wist je dat rode biet 2000 jaar geleden al gebruikt werd als geneeskrachtige plant? Zo vind je in biet onder andere flink wat betaïne. Deze vitale stof kan niet alleen de lever ontlasten, maar kan daarnaast ook zorgen voor een goed humeur. Gezond comfortfood dus!

  • Bietjes zijn rijk aan vezels en het eten van voldoende vezels stimuleert een gezonde darmwerking.
  • Bietjes zijn een rijke bron van kalium. Kalium heeft een onder andere een gunstig effect op de bloeddruk.
  • Bietjes bevatten tryptofaan. Dit essentiele aminozuur is de voorloper van het ‘gelukshormoon’ serotonine dat zorgt voor een goed gevoel.
  • Bietjes zijn rijk aan nitraat. Deze nitraten worden in het lichaam omgezet in nitriet. Bij de omzetting van nitraat naar nitriet komt stikstofmonoxide vrij. Dit zorgt er onder andere voor dat bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en de toevoer van zuurstof naar de spieren wordt verbeterd. And guess what? Dit zorgt er voor dat de spieren efficiënter werken en je sportprestaties kunnen verbeteren!

vegetarische bietenburger

Wat heb je nodig?

Voor 4-6 bietenburgers

2 bakjes biologische rode bieten van Love Beets (milde azijn)
een potje biologische kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
125 gram havermeel*
1 ui
1 ei
2 teentjes knoflook
100 gr zachte geitenkaas
2-3 el olijfolie
1 tl komijnzaadpoeder
zout en peper naar smaak

*Havermeel maal je eenvoudig zelf in je keukenmachine of blender.

(glutenvrije) broodjes
groentekiemen
hummus
pompoenpitten

Keukenmachine

Zo ga je te werk

  1. Spoel de kikkererwten af onder stromend water tot het water niet meer schuimt en laat de kikkererwten vervolgens goed uitlekken.
  2. Verwijder de schil van de ui en snijd deze in grove stukken.
  3. Snijd de teentjes knoflook in stukjes.
  4. Gebruik je havermout? Maal deze dan in je keukenmachine tot meel.
  5. Doe hier de rode bietjes, de afgespoelde kikkererwten, de stukjes ui en knoflook en de geitenkaas bij.
  6. Maal tot je een egale mengsel hebt.
  7. Breng het bietenburger mengsel op smaak met peper, zout en de komijnzaad.
  8. Laat het vervolgens eventjes staan zodat het mengsel wat steviger wordt.
  9. Maak vervolgens zo’n 4-6 veggie burgers van dit bietenmengsel.
  10. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de vegetarische bietenburgers aan beide kanten tot er een knapperig korstje ontstaat.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze vegetarische bietenburger te maken? Laat je creatie zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove en #bietjeliefdevoorjezelf. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Love Beets. Lees hier mijn disclaimer.

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This