Easy peasy vegetarische bietenburger met geitenkaas
Rode biet een saaie piet onder de groente? No way! Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van bietjes klaarmaken. Gelukkig komt Love Beets to the rescue, zodat dagenlang met rode vingers rondlopen mij bespaard blijft. De bietjes van Love Beets zijn biologisch, Oerhollands en je raadt het al: kant-en-klaar. Komt nog bij dat de bietjes in lekkere varianten komen. Zo zijn deze gemarineerde bietjes verkrijgbaar in drie verschillende varianten: Balsamico, Honing & Gember en Milde Azijn. De knolletjes worden vroeger geoogst en zijn hierdoor niet alleen kleiner en iets zachter, maar ook zoeter van smaak. Voor mijn vegetarische bietenburger heb ik de milde azijn bietjes gebruikt. En ik kan je vertellen: this is good!
De komende weken staat bij Love Beets self-love en self-care centraal. Daarom trap ik deze campagne met de toepasselijke naam ‘BIETje liefde voor jezelf’ af met een lekker recept. But there’s more! En daarom lees je deze week op Eat.Pure.Love een fijn artikel over self-care. En wil je lekker up-to-date- blijven? Volg dan op social media de hashtag #bietjeliefdevoorjezelf. Enjoy!
Bietjes zijn heus comfortfood!
Wist je dat rode biet 2000 jaar geleden al gebruikt werd als geneeskrachtige plant? Zo vind je in biet onder andere flink wat betaïne. Deze vitale stof kan niet alleen de lever ontlasten, maar kan daarnaast ook zorgen voor een goed humeur. Gezond comfortfood dus!
- Bietjes zijn rijk aan vezels en het eten van voldoende vezels stimuleert een gezonde darmwerking.
- Bietjes zijn een rijke bron van kalium. Kalium heeft een onder andere een gunstig effect op de bloeddruk.
- Bietjes bevatten tryptofaan. Dit essentiele aminozuur is de voorloper van het ‘gelukshormoon’ serotonine dat zorgt voor een goed gevoel.
- Bietjes zijn rijk aan nitraat. Deze nitraten worden in het lichaam omgezet in nitriet. Bij de omzetting van nitraat naar nitriet komt stikstofmonoxide vrij. Dit zorgt er onder andere voor dat bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en de toevoer van zuurstof naar de spieren wordt verbeterd. And guess what? Dit zorgt er voor dat de spieren efficiënter werken en je sportprestaties kunnen verbeteren!
Wat heb je nodig?
Voor 4-6 bietenburgers
2 bakjes biologische rode bieten van Love Beets (milde azijn)
een potje biologische kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
125 gram havermeel*
1 ui
1 ei
2 teentjes knoflook
100 gr zachte geitenkaas
2-3 el olijfolie
1 tl komijnzaadpoeder
zout en peper naar smaak
*Havermeel maal je eenvoudig zelf in je keukenmachine of blender.
(glutenvrije) broodjes
groentekiemen
hummus
pompoenpitten
Keukenmachine
Zo ga je te werk
- Spoel de kikkererwten af onder stromend water tot het water niet meer schuimt en laat de kikkererwten vervolgens goed uitlekken.
- Verwijder de schil van de ui en snijd deze in grove stukken.
- Snijd de teentjes knoflook in stukjes.
- Gebruik je havermout? Maal deze dan in je keukenmachine tot meel.
- Doe hier de rode bietjes, de afgespoelde kikkererwten, de stukjes ui en knoflook en de geitenkaas bij.
- Maal tot je een egale mengsel hebt.
- Breng het bietenburger mengsel op smaak met peper, zout en de komijnzaad.
- Laat het vervolgens eventjes staan zodat het mengsel wat steviger wordt.
- Maak vervolgens zo’n 4-6 veggie burgers van dit bietenmengsel.
- Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de vegetarische bietenburgers aan beide kanten tot er een knapperig korstje ontstaat.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze vegetarische bietenburger te maken? Laat je creatie zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove en #bietjeliefdevoorjezelf. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
0 reacties