Vegetarische burgers met halloumi
Dit recept voor vegetarische burgers met halloumi komt uit het boek The Green Kitchen Travels. Louise en David kwamen op het idee van een halloumi burger toen zij op een zondagse markt in London bij een kraampje stonden. Ze aten de burgers daar zoals ze in het boek hebben gemaakt; in koolblad en met wat yoghurt dressing. De burgers worden gebakken in een pan, maar je kunt ze ook op de barbecue leggen en serveren met all american burger buns!
De review van The Green Kitchen Travels lees je hier.
Wat Is Halloumi?
Voel je niet schuldig, ik had ook géén idee. Halloumi is een traditionele Cypriotische geitenkaas, gemaakt van een mengsel van schapen- geitenmelk. Soms wordt het gemend met koeienmelk, maar omdat ik niet zo goed tegen zuivel kan heb ik de geiten variant gekocht bij ekoplaza. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit, zodat deze eiwitten afscheidt. Halloumi heeft een hoog eiwit gehalte wat goed van pas komt naast mijn training maar ook betekent dat je het krokant kunt bakken en grillen.
Wat heb je nodig?
voor de burgers
1 kleine courgette (200g)
1 grote wortel (150 g)
200 g halloumi
5 takjes munt blaadjes (fijngesneden)
voor de tahin dressing
120 ml yoghurt
2 el tahin (sesampasta)
2 el limoensap
1 tl ahornsiroop of heldere honing
snufje zeezout
The Green Kitchen Travelers vertellen ook dat je het kunt opdienen met avocado, groene grote bladeren, erwtenscheuten, sla of zuurkool.
Zo ga je te werk
- Rasp de courgette, wortel en halloumi grof.
- Doe in een kom en voeg de munt toe. (Okay. Bij mij werkte dit niet, dus ik heb alles in een food processor gedaan zodat de burger niet uit elkaar viel tijdens het bakken).
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur.
- Vorm met je handen zes burgers door de ingrediënten samen te drukken en laat overtollig vocht van de groentes eruit lopen.
- De burgers voelen los aan maar worden steviger tijdens het bakken.
- Doe de burgers in de koekenpan en druk ze me een spatel goed in vorm.
- Bak ze aan beide kanten tot de halloumi gesmolten is en de burgers stevig en goudkleurig zijn.
- Roer de ingrediënten voor de tahindressing in een kommetje door elkaar.
- Serveer de burgers in een groot koolblad met tahindressing. Je kunt alles ongeveer 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Tip! De burgers zijn erg fragiel. Daarom heb ik ze langer op laag vuur laten bakken zodat ik ze goed kon omdraaien zonder dat ze uit elkaar vielen.
Deel je ervaring met ons!
0 reacties