Zoete aardappel burger met boerenkool
Meatless monday (of any day of the week) is best een goed idee! Ik ben dol op vegetarische burgers, dus dat is geen probleem. Totdat je een fervent etikettenlezer bent geworden of gluten niet zo lekker vallen. Oeps! Gelukkig heb je voor vega burgers helemaal geen waslijst aan dure ingrediënten nodig. Je maakt vegetarische burgers eenvoudig zelf op basis van groente, noten of peulvruchten en brengt ze op smaak met jouw favoriete kruiden en specerijen. In dit recept gebruik ik zoete aardappel, waardoor deze zoete aardappel burger met boerenkool meteen al lekker stevig wordt.
Tips and tricks
- Warm de koekenpan goed op. Doe vervolgens het vet erin en bak je burgers op hoog vuur aan beide kanten goudbruin aan. Zo krijg je een knapperig korstje en blijft je burger intact bij het omdraaien.
- Overdrijf het bakken niet. Je wilt je burger niet droog laten worden.
- Het mengsel voor vega burgers is vaak wat kleverig. Met natte handen kun je het mengsel beter tot een bal vorm. Deze druk je eenvoudig tot burger formaat met een spatel. Maak je burger niet te groot en te dik. Houd ongeveer een gewicht aan van 75 gram per burger.
- Voeg niet teveel ingrediënten toe die extra vocht toevoegen, zoals bladgroenten. Sowieso is het handig om extra ingrediënten al even (kort) te verhitten. Je bakt de burgers maar kort en je wilt wel een burger die gaar is. Een stukje rauwe ui is niet echt lekker.
- Om goede burgers te kunnen vormen heb je een bindmiddel nodig. In dit recept fungeert het zetmeel uit de zoete aardappels al als bindmiddel. Maar dit is vaak niet voldoende. Eieren en wat (glutenvrije) bloem zijn dan wel zo handig!
- Breng je burger op smaak met (verse) kruiden, specerijen, een teentje knoflook, ui of voeg wat groenten toe voor meer textuur.
- Je kunt deze burgers van te voren klaarmaken en enkele dagen in de koelkast bewaren.
- De burgers zijn natuurlijk lekker op een broodje, maar kunnen net zo goed onderdeel zijn van een salade.
Wat heb je nodig?
voor ongeveer 10 kleine zoete aardappel burgers
voor de zoete aardappel burger
600 gram geschilde en geraspte zoete aardappel
100 gr boerenkool
1 middelgrote, gesnipperde ui
2 geklutste eieren
1/2 tl kaneelpoeder
1/2 tl komijnpoeder
1/4 tl nootmuskaatpoeder
zout en peper
een beetje (glutenvrije) bloem
optioneel: 75 gr geraspte geitenkaas
optioneel: (glutenvrije) broodjes
kokosolie of olijfolie om in te bakken
Zo ga je te werk
- Stoom de boerenkool gaar.
- Laat de boerenkool goed uitlekken, je wilt zo min mogelijk extra vocht toevoegen.
- Schil en rasp de zoete aardappel en snipper een ui.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak de zoete aardappelrasp en gesnipperde uien in zo’n 5-10 minuten tot ze zacht worden.
- Voeg de kruiden toe en bak deze even kort mee.
- Kluts de eieren.
- Laat zowel de boerenkool als de zoete aardappel goed afkoelen voordat je de burgers gaat maken.
- Meng vervolgens het afgekoelde zoete aardappelmengsel, de geklutste eieren en de afgekoelde boerenkool met elkaar.
- Voeg eventueel wat bloem toe als bindmiddel.
- Nu kun je burgers gaan maken! Gebruik per burger zo’n 75 gram van het mengsel. Druk dit even goed in elkaar, rol er een bal van met je handen. Druk de burgers voorzichtig wat platter met een spatel.
- Bak de zoete aardappel burgers in koekenpan in ongeveer 5 minuten per kant goudbruin.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze zoete aardappel burgers met boerenkool te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove.
Liefs mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
0 reacties