De 7 beste tips om thuis duurzamer te leven
Na warme truiendag gingen de radartjes afgelopen dagen wel draaien hoor. Als het zo simpel is om zoveel energie te besparen in 1 dag, dan moeten er vast nog meer simpele veranderingen zijn waarmee ik mijn green lifestyle wat meer eer aan doe. Aangezien een tiny house in dit stadium van mijn leven ook geen optie is, ben ik op zoek gegaan naar slimme manieren om ons huis wat meer te verduurzamen. Ik deel de 7 beste tips om thuis duurzamer te leven met jullie. Uit deze tips kun je letterlijk en figuurlijk voordeel uithalen. Goed voor je portemonnee en het milieu dus. Let’s go green!
1. Kies voor groene energie
Er zijn veel mogelijkheden om energie te besparen. Overstappen op groene stroom is daar één van. Groene stroom is echter niet altijd even duurzaam. Zo is de vraag naar groene stroom groter dan het aanbod, waardoor er groene stroom uit landen met een overschot wordt gehaald. Op papier dan, want in werkelijkheid wordt er nauwelijks stroom geïmporteerd naar Nederland. Maar tegelijkertijd wordt er ook niet geïnvesteerd in extra windmolens of zonnepanelen. In dit geval wordt grijze stroom dus als groene stroom verkocht.
Om een goede keus in energieleverancier te maken is de website www.energievergelijken.nl erg handig. Want welke energieleverancier is een goede keus? Je kunt je zoekresultaten eenvoudig verfijnen door te kiezen voor 100% groene energie. Naast de keuze voor 0%, 50% en 100% groene energie is ook duidelijk te zien of jouw groene energie ook daadwerkelijk in Nederland opgewekt wordt. Zo wordt energie vergelijken een stuk makkelijker!
2. Ga slim om met je verwarming
Ik heb ontdekt dat 20 graden of 19 graden echt niet zoveel verschil maakt. En de radiator aan in de slaapkamer? Dat is zelfs een slecht plan. Frisse lucht. Bovendien ben je hier meestal alleen ‘s nachts, dus waarom de verwarming laten loeien in een kamer waar je overdag niet eens bent? Werk je doordeweeks overdag? Stel dan je thermostaat in op 16 graden.
Of kies voor een slimme thermostaat! Een Nederlands huishouden heeft gemiddeld tussen de 10 en 15 online apparaten. Denk aan smartphones, tablets, laptops, printers met wifi, Sonos en natuurlijk Netflix. Dit voortdurend online zijn kun je ook inzetten als duurzame en slimme oplossing voor je energieverbruik. Een slimme thermostaat is een thermostaat die op afstand te bedienen en in te stellen is en liefst ook nog zelflerend is. Met een app stuur je eenvoudig je slimme thermostaat aan.
Zet bijvoorbeeld op weg naar huis je verwarming aan zodat je woning warm is als je thuiskomt. Op deze manier behoor jij dus niet meer in de categorie ‘huis verwarmen terwijl er niemand thuis is’ en ben je dus duurzaam bezig.
3. Vervang energieslurpers
Welke apparaten in huis zijn echte energieslurpers? Met een energieverbruiksmanager kun je per apparaat meten hoeveel energie er verbruikt is. Zo weet je precies waar je het meest energie kunt besparen. Want energiebesparing blijft de meest milieuvriendelijk optie om je huis duurzamer te maken. Een wasmachine, droger, vaatwasser, koelkast, vriezer. Stuk voor stuk huishoudelijke apparaten die we eigenlijk niet willen missen. En ondanks dat deze apparaten steeds zuiniger worden, gebruiken we ze wel meer. Dat lijkt een beetje op dweilen met de kraan open toch?
In het kader van alle beetjes helpen gebruik ik alleen apparaten die echt nodig heb. Oude apparaten kun je vervangen door energiezuinige (en vaak ook duurdere) varianten met een A+++ label. Houd bij jouw volgende aankoop in je achterhoofd dat goedkoop vaak duurkoop is.
4. Change the world sleeping!
Dat is het motto van het Amsterdamse sustainable merk Yumeko. En je raadt het al: Yumeko maakt duurzaam en eerlijk beddengoed. De eco overtreksets zijn stuk voor stuk van de mooiste kwaliteit, gemaakt van zacht katoen. En 100% biologisch, dus helemaal toxic free!
Green living is namelijk zoveel meer dan fair fashion, duurzame energie en bewust omgaan met de consumptie van vlees en het scheiden en minimaliseren van afval. Voor mij is het belangrijk dat een product met respect voor mens, dier en milieu zijn ontwikkeld. Kiezen voor duurzame materialen in huis is dan ook een logische stap. Zo heeft hout al een keurmerk (FCS), maar sta je eigenlijk weleens stil bij waar jouw beddengoed vandaan komt?
De meeste dekbedovertreksets zijn gemaakt van ‘gewoon katoen’. En laat dit nou juist de meest vervuilende stof in de kledingindustrie zijn. Voor ieder 1-persoons dekbedovertrek met sloop is ongeveer een kilo nare chemicaliën nodig, zoals kunstmest, bestrijdingsmiddelen, anti-kreuk middelen, chloor en giftige verfstoffen. De jaarlijkse omzet in beddengoed in Nederland is ongeveer 270 miljoen. Kort door de bocht omgerekend zijn dat ongeveer 8 tot 9 miljoen 1-persoons dekbedovertrekken met sloop. Daarvoor is heel ruw berekend zo’n 10 miljoen kilo aan chemicaliën nodig om het te verbouwen en produceren. Of 0 kilo als we met z’n allen onder biologisch katoen gaan slapen!
5. Bye, bye gloeilamp. Hello led-lamp!
Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een gemiddeld huishouden nog ongeveer 15 gloeilampen in huis heeft hangen. Om je huis een stukje duurzamer te maken is het handig om deze te vervangen door led-lampen. Led lampen zijn op dit moment namelijk de meest duurzame manier van verlichting. Ze gaan wel 20 jaar mee, verbruiken 85% minder energie dan gloeilampen en zijn bovendien beter voor het milieu.
Led lampen hebben een levensduur tot wel 25.000 branduren. Dit betekent dat een led lamp bij een gemiddeld gebruik van 3 uur per dag wel 20 jaar meegaan. Ter vergelijking: een spaarlamp gaat zo’n 10 jaar mee. Led lampen gaan dus 2x zo lang mee! En ten opzichte van een originele gloeilamp heeft een led lamp zelfs een 10x langere levensduur! Dat verklaart dus de iets duurdere aanschafprijs van led lampen. Daarnaast zijn Led lampen vrij van schadelijke stoffen zoals kwik en kunnen de lampen na 20 jaar gebruik eenvoudig gerecycled worden.
6. Think twice…
Heb je die nieuwe bank echt nodig? Of kun je het kapotte pootje best repareren? Ik denk tegenwoordig goed na over dit soort aankopen. En ga ik dan toch voor een nieuwe bank of ander meubel? Dan kies ik het liefst voor tweedehands. Want dat is duurzaam èn milieuvriendelijk! Het spaart grondstoffen, energie, water en afval. Er hoeven immers minder nieuwe spullen te worden gemaakt en daarnaast minder oude spullen weggegooid.
Struin de plaatselijke kringloopwinkels af en breng een online bezoekje aan verschillende websites die tweedehands artikelen aanbieden. Gooi jouw ‘oude’ meubel ook niet zomaar bij het grof vuil. Misschien kan iemand anders jouw oude dressoir of tafel wel nieuw leven in blazen. Upcycling is sowieso een goed idee!
7. Water besparen is easy peasy!
Water uit de kraan. Het lijkt zo simpel, maar dit vloeibare goud heeft een behoorlijk lange weg afgelegd voordat het bij jou uit de kraan stroomt. Zuinig omgaan met water leeft eigenlijk wel, maar toch vind ik dat deze tips om water te besparen niet mogen ontbreken in dit artikel. Wij Nederlanders douchen namelijk nogal lang, gemiddeld zo’n 9 minuten en het liefst douchen we ook nog dagelijks. Wist je dat bijna de helft van ons dagelijkse waterverbruik hiermee opgaat aan douchen? En iedere dag een paar keer het toilet doorspoelen verbruikt meer water dan een wasje draaien. Simpele dingen zoals een waterbesparende douchekop of kraan of gewoontes zoals korter douchen, alleen wasjes draaien met een volle trommel, de kraan niet onnodig laten lopen kun je jezelf gemakkelijk aanwennen toch?
Go green!
Welke van deze tips ga jij zeker toepassen? Of heb je zelf nog een tip die niet mag ontbreken in dit rijtje? Laat dan gerust even een reactie achter onderaan dit artikel. Vind ik leuk en lief!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties