Ik ga een yogareis door Marokko maken! Ga jij ook mee?

yogareis door Marokko

Mirjam Blanken

21 september 2018


Ik ga een yogareis door Marokko maken! Ga jij ook mee?

There’s a first time for erverything! En laat een yogareis maken nu ook nog eens op mijn travel bucket list staan. En dus komt het dat ik sinds het doorhakken van die welbekende knoop afwisselend van licht stuiterend (lees: enthousiast) tot stiekem best nerveus (lees: spannend) door het leven ga wanneer ik denk aan de reis die komen gaat. In plaats van vertoeven op een overpriced retreat op Ibiza, ga ik namelijk een yogareis door Marokko maken! Naast een week lang mijn yoga practice verdiepen, ga ik ook het echte go with locals gevoel ervaren. We reizen namelijk per jeep door het ruige en imposante Atlasgebergte, bezoeken woestijndorpjes, gaan koken met de lokale bevolking, bezoeken een authentieke lokale hamman en slapen bij de Nomaden in de woestijn in een heus bivouac, oftewel een luxe tentenkamp middenin de woestijn.

But there’s more! Omdat ik over the moon excited ben, heb ik alle ins and out over deze yogareis door Marokko met Zindernis Woestijnreizen op een rijtje gezet. En twijfel je nog na het lezen? Bedenk dan: travel is the only thing that you buy that makes you richer! En in het geval van een yogareis ook nog eens stukken relaxter…

The story behind Zindernis Woestijnreizen

Zindernis Woestijnreizen is ontstaan vanuit een passie voor verhalen en verbinding. En laat ik de founder, Fanny van Laerhoven nu vorig jaar bij toeval tegen het lijf lopen bij de boeklancering van Rens Kroes. Typisch zo’n gevalletje: ken ik jou niet ergens van? Jup, van Instagram! Want daar volg ik @zindernis_woestijnreizen al een tijdje.

Het kwartje viel, of beter gezegd de cirkel was rond. Fanny is namelijk al jarenlang werkzaam in het boekenvak. ‘Jaren tussen de verhalen. De één nog mooier dan de ander. Bij het lezen van een boek gaat er telkens een nieuwe wereld voor je open. In al deze jaren ben ik vaak in Marokko geweest, op familiebezoek en op ontdekkingstochten. In de herfst van 2015 was ik weer in de Marokkaanse woestijn en – terwijl ik de verhalen voor mijn ogen zag ontstaan werd het me duidelijk dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk in mijn eigen leven. Naast mijn boekenvakwerk wil ik weer naar buiten, daar waar de verhalen zijn.’

Reizen en goed doen voor de lokale bevolking

Contact maken met de plaatselijke bevolking en het echte Marokko laten zien, dat is wat Fanny met Zindernis Woestijnreizen voor ogen heeft. Verwacht tijdens deze reis dus geen super deluxe all inclusive resorts en wellness-oorden. In plaats daarvan ga je het echte leven in een woestijndorp ervaren, volg je een kookworkshop bij de Marokkaanse Rachida in haar eigen keukentje en breng je een bezoekje aan een traditionele en plaatselijke haman.

Op deze manier wil Fanny met haar steentje bijdragen aan de ontwikkeling en instandhouding van dit woestijngebied in het zuiden van Marokko. Tientallen families worden op deze manier onderhouden, zelfs degenen die de lakens en kussenslopen maken waar wij als toerist op slapen.

yogareis door Marokko

alex7370 via Shutterstock

Mystical Morocco: het reisprogramma

Dag 1

De combinatie van yoga, cultuur en het ‘go with locals gevoel’ heeft voor mij de doorslag gegeven om deze reis te boeken. En shoppen in de souks van Marrakech en het Djemaa El Fan plein bezoeken mag natuurlijk ook niet ontbreken. Want in deze bruisende koningsstad begint de reis door het magische Marokko. Slapen doen we deze nacht in een zogeheten riad, een traditioneel Marokkaans huis met een binntuin of binnenplaats.

Vervolgens staat er een lunch in de medina op het programma en kunnen we langs de vele kraampjes in de souks struinen. ‘s Avonds staat er een bezoekje aan het beroemde plein Jemaa El Fnaa op het programma en eten we bij één van de vele Marokkaanse eetkraampjes.

Dag 2

Rise and shine! Met de jeep rijden we vandaag via het Atlasgebergte naar Ouarzazate. Lunchen doen we in Ait Ben Haddou, een eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Eindpunt van deze dag is een oase vlakbij Ouarzazate waar ‘s avonds de eerste yogales van Hellen Drooger op het programma staat.

Dag 3

Na een pittige yogales en ontbijt rijden we vandaag met de jeep naar M’hamid, het begin van de woestijn. Onderweg maken we een mooie wandeling door de Draavallei vol dadel- en palmbomen en staat er een lesje pottenbakken op het programma.

Eenmaal aangekomen in M’hamid is het nog zo’n 6 kilometer off road tot aan de bivouac, het tentenkamp waar we vannacht gaan slapen. ‘s Avonds genieten we wederom van een lekker maaltje, een fijne yogales en goed gezelschap bij het kampvuur.

Dag 4

Na een yoga les en een lekker ontbijt, hebben we even wat free time om door de woestijn te struinen, een boek te lezen of lekker te lummelen. De lunch maken we vandaag met Rachida en Khadija ontmoeten, geboren en getogen in M’hamid. Het gaat niet zozeer om wat op tafel komt te staan, want dat is sowieso altijd lekker, maar voor het samen zijn. Het delen van keuken, cultuur en gebruiken; een inkijkje in het leven van alledag dus! Na de lunch is er tijd om in het dorpje wat souvenirs te kopen en een terrasje te pakken. In de avond volgt nog een heerlijk diner, een yogasessie in de goudgele zandduinen en natuurlijk mag ook deze avond een kampvuur niet ontbreken.

Dag 5

In de ochtend yoga en ontbijt. Na de lunch vertrekken we naar de oude en nog bewoonde kasbah van M’hamid. Met een gids maken we een wandeling door de kasbah en drinken thee bij een van de bewoners. Later rijden we een klein stukje verder om een prachtige zonsondergang te zien om daarna terug te gaan naar de bivouac voor een rustige yogales en diner.

Dag 6

In de ochtend een energieke yogales en ontbijt. We maken ons klaar voor de kamelentocht en krijgen een lesje ‘hoe krijg je die tulband nou een beetje fraai om je hoofd?’.  Als je wilt kun je op de kameel, maar je kunt er ook voor kiezen om te lopen, of allebei natuurlijk. In de middag houden we in de schaduw van een Tamarisk een picknick die verzorgt wordt door de kok en de gidsen.

We nemen ruim de tijd voor de lunch. Hellen geeft nog een mindfulness oefening voordat we weer verder gaan en in de richting van het kamp teruglopen. Daarna een rustige yogasessie, opfrissen en aanschuiven voor het diner. Op deze laatste avond onder de sterrenhemel in de Sahara genieten we nog een keer extra van de Nomadenmuziek bij het kampvuur

Dag 7

Bij zonsopkomst yoga, aansluitend ontbijt en vertrek. We rijden via Ourzazate weer terug naar Marrakech. Onderweg zullen we stoppen voor de lunch en een bezoek aan de plaatselijke, traditionele hamam. Het is een lange tocht, maar ontspannen en met een superzachte huid komen we aan in onze riad in Marrakech.

Dag 8

Na het allerlaatste gezamenlijke ontbijt is het tijd om afscheid te nemen…

Nice to know

 • De munteenheid van Marokko is de Dirham (100 DH is ongeveer 11 euro). Het handigst is om te pinnen bij aankomst op het vliegveld. In Marrakech zijn ook wisselkantoren en pinautomaten, maar hoe dichter bij de woestijn hoe groter de kans dat je voor een ‘tijdelijk buiten gebruik’ automaat staat.
 • Bij vertrek uit Marokko moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn.
 • Tijdens de reis overnacht je in sfeervolle riads in Marrakech. In de woestijn verblijf je in een bivouac, een woestijnkamp.
 • Het is zeer gebruikelijk om een fooi voor verleende diensten te geven, denk hierbij aan gidsen, chauffeurs, kamelenverzorgers en hotelpersoneel. De fooi is een belangrijke extra bron van inkomsten.
 • Voor reizen in Marokko heb je geen vaccinaties nodig. Inenting tegen Hepatitis A en DTP wordt aanbevolen. Wanneer je frequent reist heb je deze inentingen meestal wel.
 • Wanneer je op eigen gelegenheid wat gaat eten, en dan vooral buiten Marrakech kies dan voor een restaurant waar het druk is en waar de plaatselijke bevolking zelf ook eet. Het eten is er dan goed en vers.
 • In de woestijn kan het ’s avonds en in de nacht flink afkoelen. Neem daarom ook een warme jas en warme kleding mee. Het handigst is wanneer je ‘laagjes’kleding meeneemt.
 • Uit respect voor de lokale bevolking raden wij aan om niet in té korte rokjes en minuscule hemdjes te lopen. Je hoeft nou ook weer niet je lichaam te bedekken, een rok in de buurt van de knie met een shirt met mouwtjes is prima voor vrouwen.

Ga jij ook mee?

Een hele week voor jezelf. Check!
Tijd om te dromen en te ontspannen. Check!
Beginnende yogi of gevorderde yogi. Check!
Een avontuurlijke reis. Check!
Go with locals. Check!  
Goed gezelschap. Check!

En in het kader van ‘travel is the only thing you buy that makes you richer’ krijg je bij het boeken van deze yogareis door Marokko (zondag 4 november t/m zondag 11 november) een korting van maar liefst 50 euro wanneer je aangeeft dat je via Eat.Pure.Love komt. Je betaalt dan 870 euro in plaats van 920 euro. Om de reis te boeken kun je het formulier op de website gebruiken of een mailtje sturen naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

Dit is inclusief:

✓ 10 yogalessen
✓ alle overnachtingen
✓ alle vervoer in Marokko
✓ alle lunches incl. 1 non-alcoholisch drankje, uitgezonderd dag 1 in Marrakech
✓ alle diners incl. 1 non-alcoholisch drankje, uitgezonderd dag 1 in Marrakech
✓ koffie, thee en water in de bivouac
✓ excursies; Ait ben Haddou, koken en eten bij de dorpsbewoners, dromadarisdagtocht, pottenbakkerij, hammam

En exclusief:

✓ vliegticket naar en van Marrakech (ik boekte een retour ticket onder de 250 euro)
✓ fooienpot (40 euro p.p.)
✓ persoonlijke uitgaven
✓ lunch en diner eerste dag in Marrakech
✓ drankjes onderweg

Go places!

Wat zijn jouw ervaringen met yoga reizen? Of droom je net als ik al jaren van een avontuurlijke yogareis? Let me know! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

 1. Rosmarijn Morren

  Super gaaf! Als ik niet geblesseerd was, had ik het zeker overwogen!
  Heel veel plezier!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This