Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand!

Mirjam Blanken

5 december 2017


Loei: de hidden gem van onontdekt Thailand!

Sawatdee ka. Welkom! In het noordoosten van Thailand, tegen de grens met Laos, vind je de authentieke provincie Loei (spreek uit als leuj). Nog onontdekt door het massatoerisme, met name de welgesteld Thai zelf vieren hier hun vakantie. En let’s face it: ook mijn eerste keer Thailand begon met een paar dagen highlight hoppen door Bangkok. Next stop: doorreizen naar de populaire backpackers stad Chiang Mai om vervolgens onze vakantie door Thailand te eindigen met ultiem relaxen op de vele eilanden die Thailand rijk is. Omringd door toeristen, want deze route is zo’n beetje de meest uitgestippelde routes voor een rondreis door Thailand.

Go with locals

Westerse toeristen, die vind je in Loei niet of nauwelijks. Wat je er dan wel vindt? Extreem vriendelijke en behulpzame bevolking. Ik kan wel zeggen dat als je op zoek bent naar het echte ‘go with locals’ gevoel in Thailand, je Loei zeker een plekje moet geven in je rondreis door Thailand. Je kunt hier nog in je eentje door een tempel struinen, het echte Thailand ontdekken door ‘s ochtends vroeg mee te doen met de merit-making ceremony, genieten van de prachtige natuur en de lokale gerechten die deze provincie serveert. Wat denk je bijvoorbeeld van het eenpansgerecht Khai Grata, een gebakken eitje in een pannetje met plakjes worst, wat bosui en varkensvlees?

Things to do in Loei

But there’s more! Want naast lokale gerechten proberen en offerrituelen bijwonen, kun je nog veel meer leuks in deze provincie. Zo verbleef ik in een fijn boutique hotel in the place to be Chiang Kahn, sprong ik samen met mijn travel buddy Chantal op de fiets en dobberde ik lekker rond op een vlot. Ik zette mijn top 10 van wat je gezien en gedaan moet hebben in Loei voor jullie op een rijtje. Enjoy!

1. De merit-making ceremony: ochtendritueel met monniken

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Met ‘poffertjesogen’ en inmiddels een klein slaaptekortje sprong ik ‘s ochtends om 5.15 enthousiast mijn bed uit. Zonder snoozen en ik kan je vertellen dat dit in mijn geval nogal uniek is. De reden? Mijn mandje met kleefrijst stond klaar! Met liefde bereid door de overbuurvrouw van het hotel, die ons die ochtend zou helpen tijdens een wel heel bijzonder Thais ritueel, namelijk de merit-making ceremony. Dit dagelijkse ritueel bijwonen werd een van mijn meest indrukwekkende gebeurtenissen tijdens deze reis door onontdekt Thailand.

Net voor zonsopgang worden de kleedjes op straat gelegd, staan de tafeltjes met bloemenoffers klaar en worden rieten mandjes gevuld met kleefrijst. Deze sticky rice wordt bij het opkomen van de zon geofferd aan de plaatselijke monniken. Naast rijst worden er ook flesjes water, vruchtensap, koekjes en snoep gegeven. Wat ik toen nog niet wist, was dat de monniken op deze manier hun dagelijkse kost verzamelen. Wanneer de mannen in oranje gewaden op blote voeten op straat verschijnen is het de bedoeling dat je knielt en iedere monnik een bolletje rijst geeft. Vervolgens vouw je je handen en buig je je hoofd. En toen kwam de kippenvel… Want na ieder offer spreekt de monnik een zegening uit. En dat is op zijn zachtst gezegd een intens en memorabel moment. En dan te bedenken dat ik die ochtend minstens zo’n 50 aalmoezen heb uitgedeeld!

Goed om te weten: bedekkende kleding is een must. Wij kregen nog een traditionele sjerp om onze outfit compleet te maken. Verder is het een no go om oogcontact te maken met de monniken en (per ongeluk) aanraken is al helemaal not done. Just so you know!

2. Proef het lokale eten!

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Go where the locals go! Dat is zo’n beetje mijn motto wanneer het aankomt op eten in het buitenland. Je betaalt stukken minder en de kans op goed Thais eten is aanzienlijk groter. De welbekende fried rice of Pad Thai zijn in Loei trouwens nauwelijks te vinden. Khai Grata, oftewel een gebakken eitje in een pannetje met plakjes worst, wat bosui en varkensvlees vind je dan weer wel op iedere straathoek. De noedelsoep Khao Piak Sen heb ik geprobeerd, maar dit was typisch zo’n gevalletje ‘wat de boer niet herkent, dat eet hij niet’.

Hygiëne is Thailand is wel wat anders… Niet alleen wat betreft de afwas. Hierbij een paar tips!

 • Kies voor drukbezochte kraampjes, liefst met veel locals.
 • Let op dat jouw eten goed verwarmd wordt.
 • Blijf weg van rauwkost en voedsel dat bereid wordt met kraanwater.
 • Dit geldt ook voor ijsblokjes in je drinken. Goed checken of gewoon skippen.
 • Eet je binnen? Dan is het echt waar: hoe meer tl-licht des te beter!
 • Iemand moet het doen. De afwas! Wordt jouw bordje afgespoeld in een bak met water? Dan kun je beter een bezoekje brengen aan de buren.

3. Breng een bezoekje aan de Black Thai

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Een bezoekje aan Thai Dam Culture Village mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Loei. Thai Dam betekent Black Thai en deze naam hebben ze te danken aan de immer zwarte outfit die met name de vrouwen dragen. Deze traditionele zwart zijden blouses worden met name bij ceremonies nog vol trots gedragen. De Black thai leven sinds begin 1900 in Thailand en zijn oorspronkelijk vluchtelingen uit Vietnam, die via Laos in Thailand terecht zijn gekomen. Het museum heeft als doel om de cultuur en de bijbehorende rituelen van de Black Thai te behouden. De handgeweven, kleurrijke amuletten worden gebruikt om tijdens een ceremonie de engelen gunstig te stemmen.

En als je dan net aankomt op het moment dat de kinderen uit school komen, dan is de verleiding te groot om niet even mee te doen. Overigens kwamen deze schattige schoolmeisjes niet meer bij van het lachen, want ik bakte er natuurlijk niets van. Iets met ‘lach van de dag’?.

4. Nature trail: Suan Hin Pha Ngam

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Kruipen onder rotspartijen door (die overigens verdacht veel op een dinosaurus lijken), op de meest bijzondere plekken enorme boeddha beelden zien en uiteindelijk beloond worden met een adembenemend mooi uitzicht. Natuurpark Suan Hin Pha Ngam bestaat uit grotten van kalksteen en karstgebergte en is hiermee best bijzonder. Kalksteen speelt een grote rol bij het ontstaan van dit prachtige karstlandschap. Kalk lost namelijk makkelijk op in zure regen en hierdoor blijft het niet oplosbare gedeelte over. Wat vervolgens overblijft is een uniek landschap wat onder andere het grillige patroon met hobbels en bobbels in de rotsen veroorzaakt. Behoorlijk indrukwekkend kan ik je vertellen! En op de terugweg? Dan stap je in een oude pick-up truck of nog oudere tractor die je terug brengt naar het beginpunt. Tip van de dag: zorg dat je voldoende water bij je hebt en vergeet de muggenspray niet.

5. Pha Sat Loy Khro: stuur jouw geluksbootje het water op

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Bij dit offerritueel mag je aan de knutsel! Pha Sat Loy Khro lijkt op de nationale Thaise traditie Loy Krathong, maar wordt in Chiang Khan net even anders uitgevoerd. Het piramidevormige geluksbootje wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals bananenbladeren, palmbladeren en vervolgens versierd met bloemen, bloemblaadjes en stukjes bloemvormige papaya gedipt in bijenwas. Vervolgens voeg je een paar haren of een stukje nagel toe aan je offer.

Op naar de boot! En dat Thailand het land van de glimlach is, dat bewees onze Thaise schipper deze ochtend. Loved it! Wanneer je klaar bent om je bootje los te laten op het water, wordt het kaarsje en de wierook aangestoken. Niet voor niets staat dit ritueel symbool voor het loslaten van al je zorgen, angsten en bad luck. Je laat jouw offerbootje (en hiermee al je zorgen) zonder om te kijken wegdrijven in de Mekong rivier en maakt hiermee plaats voor nieuwe, goede dingen in je leven.

6. Fietsen in Loei

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Fietsen is altijd een goed idee wanneer je op reis bent. Maar fietsen voor volwassenen, als in: Westerse volwassen vrouwen, die kreeg ik in Chiang Khan niet gevonden. Net als versnellingen, die ik bergje op toch ineens wel mistte. Mijn tip is dan ook om een gids te vinden die je kan helpen met de weg vinden. Het zal je misschien verbazen, maar de Thaise bevolking fietst hier zelf heel wat af. Dit zijn dan trouwens wel ‘zakelijke’ ritjes met koopwaar. Fietsen voor de lol, dat doen ze dan weer net niet. Voor zo’n 150 baht, omgerekend bijna 4 euro huur je een fiets voor 3 uurtjes. Wat meer dan genoeg is om de omgeving van Chiang Kahn te verkennen.

7. Geniet van de zonsondergang bij (of op) de Mekong rivier

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Helaas had de visser een snipperdagje en dus genoten wij vanaf de kant van een prachtige zonsondergang. De Mekong vormt een natuurlijke grens tussen Thailand en Laos en is geen kleintje. Deze rivier is bijna 5.000 kilometer lang en doorkruist Thailand, China, Laos, Cambodja en Vietnam. ‘s Ochtends hadden wij al een tochtje met de longtail boot gevaren tijdens het Pha Sat Loi Khro ritueel. En als je de kans krijgt, dan is dit een aanrader. Vanaf het water ziet de wereld er toch weer net even anders uit. In de hoofdstraat van Chiang Khan boek je al voor 300 baht een sunset tour. Omgerekend zo’n 7,50 euro per persoon.

8. Huai Krating Reservoir: de plek om te relaxen op een vlot

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Picknicken op het water, klinkt goed toch? Huai Krating Reservoir is een stuwmeer wat eigenlijk alleen bij locals bekend is. Hier kun je een privé hutje in de vorm van een overdekt bamboe vlot huren om een middagje te relaxen. Een local vaart je naar een fijn plekje op het enorme meer en knijpt er vervolgens zelf tussenuit. Er blijft niets anders meer over dan rustig dobberen, relaxen, genieten van de prachtige natuur waardoor het stuwmeer omgeven wordt en kijken naar de lokale bevolking die hier een middagje met het gezin aan het genieten is. Wil je eerder terug? Dan hijs je simpelweg je vlag en wordt je opgehaald. Tip: je kunt vooraf je lunch bestellen en meenemen op je bamboe raft.

9. The place to be: Chiang Khan!

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Rond een uurtje of 5, vlak voordat het donker wordt, gaat Chiang Khan pas echt leven. Tijd voor de avondmarkt! En aangezien Chiang Khan bestaat uit 2 lange straten van beide zo’n 2 kilometer lang, die ook nog eens parallel aan elkaar lopen, is deze gezellige markt niet te missen. Naast lokale producten, kun je hier ook genieten van een typische Thaise maaltijd. En wil je nog een origineel (en liefst goedkoop) souvenir meenemen? Dan is Chiang Khan the place to be. Als je houdt van struinen over een Thaise street market, dan kun je hier je hart ophalen. Geen massa’s toeristen, iets te enthousiaste verkopers of drukte. Hier kun je op je gemakje genieten van de gezellige sfeer en het lekkere eten bij de vele kraampjes.

In diezelfde hoofdstraat valt er overdag trouwens weinig te beleven. De meeste shops en restaurantjes zijn dan gesloten. Wel kun je bij verschillende hippe boutique hotelletjes terecht voor een koffietje in hipster style. Met uitzicht op de Mekong rivier en Laos is dit natuurlijk een gevalletje ‘niets meer aan doen’.

10. Bezoek een van de vele tempels

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Loei: de hidden gem in onontdekt Thailand

Een bezoekje aan een van de vele tempelcomplexen in Loei kon ik natuurlijk niet overslaan. Tijdens ons fietstochtje rondom Chiang Khan kwamen we dan ook uit bij de Wat Pho Chai Tempel. En heb je nog wat extra tijd? Dan zijn Wat Neramit Wipatsana, Wat Pa Phu Kon (inclusief liggende boeddha van 20 meter) en de Wat Neramit Vipassana Temple ook aanraders. En the best of it all? Je kunt hier nog in je uppie door deze tempels struinen.

Nice to know

 • Loei betekent in het Thais ‘voorbij’ en dat is wel een passende naam voor deze provincie in het noordelijkste puntje van Noordoost-Thailand. Het klimaat is gelijk aan dat van Noord-Thailand. In de winter koelt het af tot een graad of 10 tot 15 en kan het goed mistig zijn. De zomers zijn hier dan weer verzengend heet. Iets om rekening mee te houden wanneer je naar Loei afreist dus.
 • Een gids is handig, net als een chauffeur, want bordjes langs de kant van de weg, daar doen ze niet aan. Het noorden van Thailand is qua (openbaar) vervoer ook net even een tikkie lastiger te regelen dan het ‘toeristische’ Thailand. Je kunt dit soort dingen vooraf al regelen via Riksja. Zij bieden op hun website zogeheten bouwstenen aan. Een bouwsteen is een pakketje van een paar nachten in een kleinschalig hotel, inclusief excursie(s) en vervoer. Zo werden wij op het treinstation van Udon Thani opgehaald om vervolgens door te reizen naar Chiang Khan. Tijdens deze 3 dagen is alles van vervoer tot hotel en excursies geregeld. En in het kader van wel zo fijn: Riksja is een duurzame reisorganisatie met de focus op lokale bevolking en kleinschalige accommodaties.
 • Met ThaiAirways vloog ik vanaf Brussel met een directe vlucht in 11 uur en 25 minuten naar Bangkok. Vanuit Bangkok kun je kiezen voor de nachttrein richting Udon Thani in het noorden van Thailand, maar je kunt ook een binnenlandse vlucht van slechts een uurtje boeken naar de luchthaven van Loei.

Go places!

Loei is wat mij betreft een reisbestemming die in de categorie onvergetelijk valt. Heb jij ook zo’n bestemming die je never nooit meer gaat vergeten en in je geheugen gegrift staat? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

De foto’s waar ik op sta zijn genomen door mijn reisgenootje Chantal van Reisdoc.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

 1. Wim Louws

  Hoi,
  Ik vond Loei ook het hoogtepunt van onze rondreis door Thailand.
  We (3 vrienden en ik) hebben er ook kleine week rondgetrokken en zijn op veel plaatsen geweest die je hier noemt. Chiang Khan is heel erg leuk en ook wij hebben gefietst en rondgedobbert op het stuwmeer. Maar het leukste was de fantastische gids die na een klein jaar Messenger en Facebook berichtjes, naar Nederland kwam voor een retour bezoekje en die ik sindsdien mijn lieve vriendinnetje mag noemen. En zij komt uit Loei dus hoop ik er binnenkort terug te keren…….
  Groet,

  Wim

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Wat een mooi verhaal Wim! En zo leuk dat je juist daar je vriendinnetje hebt leren kennen. Veel geluk samen!
   Liefs Mirjam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This