Reistrends 2019: detourvakantie, cocoonen en feel good vakanties

reistrends

Mirjam Blanken

6 februari 2019


Reistrends 2019: detourvakantie, cocoonen en feel good vakanties

Vergeet highlight hoppen, dit zijn de reistrends voor 2019! Dit jaar gaan we weg van de massa’s toeristen op een zogeheten detourvakantie. Oftewel, we zoeken de second best plekken op die we wél voor onszelf hebben. Maar ook een bijzonder reis zoals een safari met een groep vrienden of familie groeit in populariteit. Of wat denk je van een fix trip zoals een bootcampvakantie? En ben je niet avontuurlijk ingesteld, dan is een coconvakantie een goed idee. Kamperen op de Waddeneilanden, een festival bezoeken of sterrenkijken vanuit je eigen tuin? Ook het microavontuur in eigen land om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur wordt omarmd. Uit het doorlopende onderzoek van reis trendwatcher Tessa aan de Stegge blijkt bovendien dat we in 2019 steeds vaker kiezer voor een bewustere invulling van onze vakantie. Want over-tourist zijn, dat is zo last season!

reistrends

Reizen onder de loep

We zitten op een kantelpunt komen waardoor ook voor vakanties bewustere keuzes worden gemaakt denkt Tessa aan de Stegge: “Vakantie is een beloning voor hard werken, het is begrijpelijk dat mensen dan minder bezig willen zijn met bewust consumeren. Maar vrijwel geen Nederlander wil een over-tourist zijn omdat wij veel waarde hechten aan een vakantiebeleving die als een persoonlijke ervaring voelt. De wereldwijde toename van toeristen en de drukte die ermee gepaard gaat, zal er daarom voor zorgen dat we ook anders naar de invulling van onze reizen gaan kijken. Daarnaast groeit het aandeel Nederlanders dat op een manier wil leven en reizen die niet alleen prettig is voor hen, maar ook duurzaam is voor het land waar ze te gast zijn.” 

Kiezen voor een beleving

Wetenschappers deelden inzichten over de gunstige invloed van vakantie op gezondheid en geest. Dematerialisering zorgt ervoor dat mensen steeds vaker voor reisbelevingen kiezen dan voor cadeaus, jubilea worden gevierd met een reis in gezelschap van vrienden of familie. De cijfers van zowel korte als lange vakanties stijgen elk jaar en dat zal in 2019 niet anders zijn. Tegelijkertijd worden we ons bewuster van de keerzijde van de medaille.

Het fenomeen overtourism in steden als Barcelona werd zichtbaar. De beelden van het plastic probleem op Bali en een Thais eiland dat de deuren sluit voor toeristen zodat de natuur zich kan herstellen. De overbelaste ezels op Santorini en de effecten van het goedbedoelde voluntourism, zoals vrijwilligerswerk in een weeshuis in Azië dat een commercieel karakter blijkt te hebben. Ook de ecologische impact van de CO2 uitstoot van met name vliegen staat ferm op de kaart. Wel of niet vliegen is in steeds meer huishoudens een keukentafelgesprek en treinmaatschappijen verkopen al meer kaartjes dan het jaar ervoor voor treinreizen naar Brussel, Parijs en Berlijn.

Duurzaam reizen: met deze 15 tips reis je stukken groener!

Detourvakantie

De detourtrip is volgens aan de Stegge een reactie op overtourism door Nederlanders die de massa willen ontwijken. Vrijwel geen Nederlander wil een over-tourist zijn, want tezamen van duizenden anderen iets beleven maakt je vakantie een stuk minder bijzonder. We gaan dus weg van de gebaande paden en zoeken second best’s voor highlights.

Want zeg nou zelf: voor een goede pasta kun je overal in Italië terecht en er zijn alternatieven voor de selfie bij de Trevifontein die je met honderden tegelijk maakt. De detourvakantie, een vorm van detourism, zorgt voor een unieke vakantie en tegelijkertijd blijft de lokale cultuur en natuur behouden. CNN Travel riep Groningen al uit als beste alternatief voor de stad Amsterdam. De Amerikaanse bestemming Jackson hole moedigt reizigers aan om zich te spreiden in het gebied door op Instagram juist niet de precieze locatie van hun locatie te geotaggen.

Doe goed, voel goed op reis

Omdat we steeds meer reizen, worden we ook geconfronteerd met de effecten van onze vakanties. Een groeiend aantal (veelal jongere) reizigers doet daarom tijdens hun reis iets terug voor de plek waar ze te gast zijn zoals een beach clean up waarbij ze het strand vrij maken van plastic. Ook vanuit de reisbranche zijn er allerlei initiatieven die het reizigers makkelijker maken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Via ZeroBnb vind je bijvoorbeeld de eco-accomodaties die via Airbnb te boeken zijn, Better Places brengt voor elke reis in een infographic de CO2 uitstoot in kaart en inmiddels kun je op basis van de blockchaintechnologie ook tokens kopen die je uitstoot compenseren. Reizigers die boeken bij Riksja Travel kunnen op kosten van deze reisorganisatie een microkrediet verstrekken aan een lokale ondernemer van hun keuze en op Terschelling kun je terecht voor een milieujut-arrangement om je vakantie en goed doen te combineren.

reistrends

Reizen met gelijkgestemden

Maar ook reizen met gelijkgestemden een bijzondere reis maken zit in de lift. Groepen vrienden en (samengestelde) families besluiten steeds vaker om samen een groepsreis te maken, een safari in bijvoorbeeld Tanzania is daarbij populair. Ook groeien groepsreizen voor singles, net als groepsreizen voor mensen met dezelfde interesses zoals yoga, koken, ondernemen, mountainbiken of wetenschappelijk onderzoek doen.

Na de trend van roadtrippen met een camper, doet de trend community camping ook z’n intrede. Campspace brengt gelijkgestemde kampeerders en particuliere kampeerplekken bij elkaar met evenementen. Solo reizen hoeft niet te betekenen dat je alleen op reis gaat, veel apps zoals Tourlina richten zich op de behoefte van deze reizigers om aansluiting vinden bij anderen.

Fix trip: van een surfari tot een mumcation

Op reis gaan met de intentie om als herboren terug te komen is een steeds vaker gehoord motief om op vakantie te gaan blijkt uit het onderzoek. Op sportief vlak is er van alles mogelijk: van de surfari (sufvakantie) tot yoga- en bootcampvakanties. Ook op mentaal en spiritueel vlak is de vakantie een uitkomst: de mumcation voor moeders die moeten bijtanken, red-je-huwelijk-trips of de uit Amerika overgewaaide painmoons waarbij je doelbewust op reis gaat om door een moeilijke periode te komen. Hotels spelen in op de behoefte aan offline zijn, je kunt er terecht voor een digital detox. Wie echt van de radar wil verdwijnen kiest voor een vakantie op een white spot, een plek waar geen dataverkeer mogelijk is.

Coconvakantie: rust en ontspanning op reis

Veel mensen zoeken na een jaar hard werken rust en ontspanning op reis. Ondanks dat uit de comfortzone te komen volgens onderzoek het beste effect heeft, zijn de ontwikkelingen ook gericht op comfortabeler reizen. Zo vind je overal ter wereld hometels, hotels die als thuis voelen met eten wat de pot schaft en een woonkamer waar gasten elkaar treffen. Op Amerikaanse luchthavens kun je knuffelen met dieren zoals katten en varkens om tot rust te komen. Met de Sherpa app download je gemakkelijk een persoonlijke reisgids die samengesteld wordt op basis van de beste foto’s op Instagram.

Zo ga je relaxed op vakantie!

reistrends

Microavontuur: lummelen to the max in eigen land

Het beeld dat vakantie altijd in het buitenland moet plaatsvinden, is voorgoed passé blijkt uit de cijfers en inzichten van het trendonderzoek. Salaris besteden aan ervaringen in plaats van spullen is een manier van leven geworden, maar het budget of het aantal vakantiedagen is niet altijd toereikend. Ook willen we het gedoe van reizen zoals de veiligheidsmaatregelen op luchthavens niet altijd ondergaan en denkt men bewuster na over de impact van reizen op het klimaat.

Hierdoor worden we inventiever en ondernemen microavonturen dichtbij huis om toch te ontsnappen uit het dagelijks leven en de drukte. Een korte roadtrip of campingtrip in eigen land of net over de grens, een nachtje weg in een luxehotel of Tiny House, sterrenkijken in je eigen tuin of een meerdaags festival. Ook lummelen is terug van weggeweest: simpelweg niets doen op een eenvoudige plek zonder afleiding. De trend micro avontuur groeit dus volop onder bewuste reizigers.

reistrends

Go places!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Uitgelichte afbeelding: marcin jucha via Shutterstock

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer
Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Lees meer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This